Οι πωλήσεις ουίσκι αυξήθηκαν 8% μεταξύ 2007 και 2012, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα International Wine and Spirit Report, με την πρωτοκαθεδρία της ανόδου για το σκοτσέζικο, το αμερικανικό και το ιρλανδέζικο ουίσκι.

Το σκοτσέζικο ουίσκι, η μεγαλύτερη κατηγορία, πούλησε κατά την περσινή χρονιά 96.000 κιβώτια. Οι πωλήσεις προβλέπεται να έχουν φτάσει τα 112.000 κιβώτια ως το 2018, χάρη σε μεγάλο βαθμό στην ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές.

Η επιβράδυνση που έχει πλήξει τις πωλήσεις άλλων «ακριβών» ποτών, όπως το κονιάκ, στην Κίνα δεν έχει επηρεάσει, ακόμη τουλάχιστον, τις πωλήσεις ουίσκι.

Η Σκοτία «επενδύει» σε αυτή την άνοδο και η Diageo, που είναι κορυφαία στην αγορά με μάρκες όπως το Johnnie Walker, θα επενδύσει 1 δισ. στερλίνες στην πενταετία για να αυξήσει την παραγωγή του οινοπνευματώδους. Η Νο2 Pernod Ricard που έχει το Chivas κάνει επίσης μεγάλες επενδύσεις, ενώ και οι μικρότεροι παίκτες κάνουν επενδύσεις για να αυξήσουν την παρουσία τους.

Για το μπέρμπον και τα άλλα αμερικανικά ουίσκι, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, αφενός γιατί οι χρόνοι ωρίμανσης είναι μικρότεροι αλλά και γιατί η αγορά αναπτύσσεται ταχύτερα σε σχέση με το σκοτς και από μικρότερη βάση: Οι όγκοι πωλήσεων προβλέπεται να ανέλθουν από τα 34.000 κιβώτια πέρσι στα 43.000 κιβώτια το 2018. Οι ευνοημένες εταιρίες θα είναι η Brown Forman που παρασκευάζει το Jack Daniels και η Beam.

 

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα βραβεία Humanizing Health από την TEVA επιστρέφουν δυναμικά
Μπορεί οι λήπτες ενός οργάνου να κληρονομήσουν την προσωπικότητα του δότη; [Μελέτη]
ΕΟΔΥ: Εβδομάδα δωρεάν εξετάσεων για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα