της Πέννυς Κούτρα

Κλείνοντας μια ακόμη χρονιά με αύξηση μεγεθών, η ελληνική εξωστρεφής φαρμακοβιομηχανία Pharmathen θέτει τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη το 2014. Αναλυτικότερα, η εταιρία, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πέντε πρώτες ταχύτερα αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις -ακόμη και κατά τη διάρκεια της πολυετούς κρίσης- αναμένεται να τερματίσει τη χρήση του 2013 με αύξηση κύκλου εργασιών κατά 8% περίπου, στα 175 εκατ. ευρώ και κερδών EBITDA κατά 10% στα 46 εκατ. ευρώ.

Η ανάπτυξη της προέρχεται πρωτίστως από τις αγορές του εξωτερικού, όπου κατευθύνεται το 75% των πωλήσεων της, ενώ η παρουσία της στην ελληνική αγορά, αν και διατηρείται βάσει στρατηγικής απόφασης στο 1/4 του συνολικού κύκλου εργασιών, συνεχίζει να αναπτύσσεται ισόρροπα.

Για τη νέα χρονιά η εταιρία, η οποία συνεχίζει να επενδύει σταθερά την ετήσια κερδοφορία της σε έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων (ποσό άνω των 20 εκατ. ευρώ ετησίως), διατηρεί υψηλές προσδοκίες.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τον τομέα προώθησης νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων, η εταιρία το 2014 θα λανσάρει στις διεθνείς αγορές νέα υποσχόμενα προϊόντα, ενώ ταυτόχρονα επενδύει στην επέκταση της σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές. Η εξωστρεφής δραστηριότητα της, η οποία ελέγχεται από θυγατρική εταιρία στο Λονδίνο, θέτει ως προτεραιότητες για το 2014, την επικέντρωση στις αγορές της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, όπου ήδη έχει καταγράψει πολύ θετικές ενδείξεις.

Παράλληλα, η εταιρία προχωρά σε νέα παραγωγική επένδυση ενισχύοντας της μονάδα της στις Σάπες του Εβρου. Υπενθυμίζεται ότι εκεί λειτουργεί από το 2010, η ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής της εταιρίας, πιστοποιημένη και από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, όπου παράγονται φάρμακα σε μορφή δισκίων και καψουλών.

Η νέα επένδυση η οποία θα ολοκληρωθεί το 2014, αφορά στη δημιουργία παραγωγής ενέσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων, γεγονός που διευρύνει τόσο το χαρτοφυλάκιο επώνυμων φαρμάκων της Pharmathen όσο και αυξάνει τη διείσδυση της σε νέους χώρους της φαρμακευτικής αγοράς.

Πέραν των παραπάνω, στις αρχές του νέου έτους η εταιρία αναμένεται να προσθέσει νέες συμφωνίες αντιπροσώπευσης στην Ελλάδα μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, αναπτύσσοντας περαιτέρω το τμήμα εκείνο των δραστηριοτήτων της που εγκαινίασε μόλις πέρυσι με συνεργασίες όπως με την Nuxe και την Bioderma, και αφορούν στη προώθηση προϊόντων στο κανάλι του φαρμακείου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σ. Νικολαρόπουλος: "Πόσο αξίζει η ζωή";
Μυοκαρδίτιδα από παρβοϊό: Τα συμπτώματα που χτυπούν καμπανάκι
Υπέρταση: "Ευθύνεται" για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως