Αποστολή στην Ελβετία Αλεξάνδρα Γκίτση

Υψηλή μερισματική απόδοση και αύξηση των καθαρών πωλήσεων της χαρακτηρίζουν τα μεγέθη που παρουσίασε το πρωί της Τετάρτης ο όμιλος Novartis, τόσο για το τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρήσης όσο και για το σύνολο αυτής.

Συγκεκριμένα οι πωλήσεις του πολυεθνικού κολοσσού ανήλθαν στο τέταρτο τρίμηνο του έτους στα 15,078 δισ. δολάρια παρουσιάζοντας αύξηση 2% και 4% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες ενώ αντίστοιχή ήταν η ποσοστιαία αύξηση για το σύνολο της περασμένης χρήσης όπου οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν στο ύψος των 57,9 δισ. δολάρια, και τα καθαρά έσοδα άγγιξαν τα 10,9 δις. δολάρια.

Ως αποτέλεσμα της ισχυρής αύξησης των πωλήσεων, παρά την επίδραση από τον ανταγωνισμό των γενοσήμων, το μέρισμα για τη χρήση του 2013 διαμορφώνεται στα 2,45 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή, το οποίο είναι αυξημένο κατά 7% σε σχέση με το μέρισμα που διένειμε η εταιρεία για τη χρήση του 2012 το οποίο είχε διαμορφωθεί στα 2,3 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή.

Για την τρέχουσα χρήση οι βασικές προτεραιότητες του ομίλου, σε μια παγκόσμια αγορά όπου η μείωση του κόστους και των δαπανών και η ένταση του ανταγωνισμού από τα γενόσημα διευρύνεται, ο διευθύνων σύμβουλος του J. Jimenez ανέφερε ότι ο όμιλος εστιάζει στη βελτίωση της αποδοτικότητας, στον έλεγχο – μείωση του κόστους και στην καινοτομία. Μέσα από την υλοποίηση αυτού του τρίπτυχου ο όμιλος αναμένει για το σύνολο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης μεσαία μονοψήφια ανάπτυξη, με τον φαρμακευτικό τομέα να παραμένει στα περσινά επίπεδα, την θυγατρική του ομίλου Alcon που εξειδικεύεται στα οφθαλμολογικά προϊόντα, να φέρνει μεσαία προς μεγάλη μονοψήφια ανάπτυξη όπως και η επίσης θυγατρική SANDOZ, που δραστηριοποιείται στα γενόσημα.

Σημειώνεται ότι πέρυσι για το σύνολο της χρήση ο τομέας των φαρμακευτικών προϊόντων παρουσίασε μηδενική ανάπτυξη η οποία σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες ήταν +3% με αποτέλεσμα οι πωλήσεις του τομέα να διαμορφωθούν στα 32,2 δισ. δολάρια. Από την άλλη πλευρά η Alcon κατέγραψε αύξηση 3% στις καθαρές πωλήσεις (ή 5% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες και η Sandoz, +5%).

Σε ότι αφορά με τα σχέδια της Novartis σχετικά με το ποσοστό που κατέχει στη Roche ο κ. Jimenez ανέφερε ότι αποτελεί μέρος του χαρτοφυλακίου, ένα πάγιο που ανήκει στον όμιλο όπως σημείωσε, που βρίσκεται υπό παρακολούθηση χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις σχετικά με το ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια. Εκτός από το πακέτο μετοχών που ελέγχει στη Roche υπό επανεξέταση βρίσκονται και άλλοι τομείς της Novartis όπως τα κτηνιατρικά φάρμακα και τα εμβόλια. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν ο πολυεθνικός όμιλος θα αποχωρήσει από αυτές τις δραστηριότητες ή θα ενισχύσει τη θέση της.

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε αναζήτηση εφαρμοστικών στρατηγικών για τη χρηματοδότηση του καρκίνου
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;