Πρόταση εξαγοράς της αμερικανικής φαρμακευτικής Forest Laboratories έναντι 25 δις. δολ. περίπου έκανε η ιρλανδική Actavis υποσχόμενη 89,48 δολ. ανά μετοχή, τιμή αυξημένη κατά 25% από την τιμή κλεισίματος της περασμένης Παρασκευής ή κατά 31% από το μέσο όρο των τιμών των τελευταίων 10 ημερών.

Αυτή η πρόταση εξαγοράς στοχεύει στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της Actavis με φάρμακα που απευθύνονται σε εξειδικευμένες θεραπείες, ενώ ταυτόχρονα, προσβλέπει σε αύξηση του κύκλου εργασιών πάνω από τα 15 δις. δολ. το 2015, διψήφιο ποσοστό κέρδους, ταμειακή ροή πάνω από 4 δις. δολ. το 2015 και εξοικονόμηση περίπου 1 δις. δολ. από τις συνέργειες που θα προκύψουν.

Στο μεταξύ όμως, δεν έχει ακόμη στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας εξαγοράς της Aptalis από την Forest, έναντι 2,9 δις. δολ. Ο στόχος της Forest, ήταν το χαρτοφυλάκιο της Aptalis για γαστρεντερολογικά προϊόντα και φάρμακα κατά της κυστικής ίνωσης.

Σημειώνεται πως η πρόταση εξαγοράς της Forest από την Actavis, αναμένεται να πυροδοτήσει τις προθέσεις εξαγοράς της ιρλανδικής φαρμακευτικής, αυτή τη φορά από τη Valeant ή άλλες μεγαλύτερες εταιρίες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόταση της Actavis, επαναφέρει στο προσκήνιο τις περσινές προσπάθειες της Valeant, οι οποίες όμως δεν απέδωσαν καρπούς, γιατί το τίμημα των 13 δις. που ήταν διατεθειμένη να πληρώσει η Valeant, κρίθηκε μικρό.

Εντούτοις, η Valeant αναζητά τρόπους να τριπλασιάσει το μερίδιό της στην αγορά και να ξεπεράσει τα 150 δις. δολ. ως το τέλος του 2016.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ακόμη, πως η Actavis απέρριψε επίσης πρόταση εξαγοράς της από τη Mylan εναντι 15 δις. δολ πέρυσι το Μάιο, ενώ άλλη ανάλυση θέλει την Mylan, την Valeant και την Αctavis,να εκδηλώνουν ενδιαφέρον εξαγοράς του τμήματος της Pfizer που ασχολείται με τα επώνυμα γενόσημα, και έφθασε σε πωλήσεις τα 7 δις. δολ. στο 9μηνο του 2013.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό