της Αλεξάνδρας Γκίτση

Η έλλειψη ρευστότητας σε συνδυασμό με την ανάγκη για επενδύσεις, αλλά και οι υψηλές δανειακές υποχρεώσεις που βαραίνουν αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου έχουν «στρώσει» τον δρόμο να έρθουν πιο κοντά κάποιοι επιχειρηματίες οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες θα επέλεγαν αυτόνομη πορεία.

Όπως ανέφερε στο Euro2day.gr παράγοντας της αγοράς, η κατάσταση είναι αρκετά ώριμη πλέον για αρκετές επιχειρήσεις με ισχυρά μερίδια, δυναμική και προοπτικές να ξανασκεφτούν τις κρούσεις που τους έχουν γίνει κατά το παρελθόν από εγχώριους ή ξένους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η φημολογία για επικείμενο deal στον κλάδο της ζυθοποιίας, η οποία ας σημειωθεί ότι αναμένει την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την Αθηναϊική Ζυθοποιία, leader του κλάδου. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Ολυμπιακή Ζυθοποιία που παράγει και εμπορεύεται την μπίρα Fix, και η Μύθος Ζυθοποιία, του δανέζικου ομίλου Carlsberg.

Οι σχετικές πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται επισήμως. Σε επικοινωνία του Euro2day.gr με την ελληνική ζυθοποιία, στέλεχος αυτής περιορίσθηκε απλώς να αναφέρει ότι η εταιρεία είναι ανοικτή σε συνεργασίες, χωρίς ωστόσο να θελήσει να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που τη θέλουν να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Carlsberg.

Το ίδιο στέλεχος έσπευσε πάντως να συμπληρώσει ότι η εταιρεία έχει γίνει αποδέκτης ουκ ολίγων κρούσεων, κυρίως από ξένους επενδυτές ήδη από το 2010, τις οποίες και εξετάζει, όπως σημείωσε. Επεσήμανε πως βασικός στόχος της εταιρείας είναι η υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου, το οποίο αποσκοπεί στην αύξηση των μεριδίων στην ελληνική αγορά και στην επέκταση της παρουσίας στις διεθνείς αγορές.

Απάντηση η οποία προκαλεί νέα ερωτήματα. Το βασικό είναι αν οι βασικοί μέτοχοι ενδιαφέρονται να δώσουν ποσοστό της εταιρείας, αν οι συζητήσεις αφορούν μόνο εμπορική συνεργασία (π.χ. στο εξωτερικό) ή αν η εταιρεία αναζητεί κεφάλαια, τα οποία θα βρει πιο εύκολα από επενδυτές για να υλοποιήσει το επενδυτικό της πλάνο. Πάντως, όπως έλεγε στέλεχος της αγοράς το τίμημα, στην περίπτωση που οι μέτοχοι της Fix θέλουν να πουλήσουν, είναι το κλειδί στη διαπραγμάτευση.

Από την άλλη πλευρά σιγήν ιχθύος τηρεί η Μύθος Ζυθοποιία, με την οποία το Euro2day.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Την ίδια ώρα, φουντώνουν οι φήμες για εξ ανάγκης deals στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, ενώ νέο γύρο συγκέντρωσης βλέπει η αγορά στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων. Στέλεχος του κλάδου ανέφερε στο Euro2day.gr ότι τουλάχιστον δύο περιφερειακές εταιρείες, αλλά με ισχυρά μερίδια αγοράς στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων, έχουν προσλάβει συμβούλους για εξεύρεση ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Παρά το μικρό μέγεθος της εσωτερικής αγοράς το οποίο έχει συρρικνωθεί εξαιτίας της ύφεσης, οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες εξακολουθούν, να δελεάζουν διεθνείς παίκτες οι οποίοι ενδιαφέρονται είτε μέσω συνεργασιών είτε εξαγοράς να μπουν στην παραγωγή του ελληνικού γιαουρτιού.

Από την άλλη πλευρά, πληροφορίες της αγοράς θέλουν τη γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ να μελετά την πιθανότητα εξαγοράς τυροκομικής μονάδας στην Ήπειρο που εξειδικεύεται στην παραγωγή φέτας. Παράγοντες της αγοράς, όμως, εκφράζουν την επιφυλακτικότητά τους σχετικά με τη φημολογούμενη πρόθεση της ΦΑΓΕ να αποκτήσει εκ νέου παραγωγική μονάδα φέτας και αυτό γιατί λίγα χρόνια νωρίτερα είχε αποχωρήσει από τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως αν ήθελε να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της το συγκεκριμένο ΠΟΠ προϊόν θα μπορούσε απλά να προχωρήσει σε εμπορική συμφωνία με υφιστάμενη μονάδα η οποία θα παρήγαγε για λογαριασμό της φέτα με σκοπό τις εξαγωγές.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό