της Αλεξάνδρας Γκίτση


Υπό πίεση συνεχίζει να βρίσκεται η αγορά γιαουρτιού στην Ελλάδα, η αξία της οποίας υποχώρησε πέρυσι κάτω από τα 250 εκατ. ευρώ (στοιχεία αγοράς) από 267 εκατ. το 2011. Αντίστοιχη είναι και η υποχώρηση που έχει καταγραφεί σε επίπεδο όγκου πωλήσεων, ο οποίος έπεσε πέρυσι στα 58,6 εκατ. κιλά από 61,277 εκατ. το 2011.

Εν αντιθέσει όμως με ότι συμβαίνει εντός των ελληνικών συνόρων, όπου τα επώνυμα brands δέχονται πόλεμο κυρίως από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, το μερίδιο των οποίων έχει κερδίσει 4 μονάδες την τελευταία τριετία φλερτάροντας πλέον με τη δεύτερη θέση, στις διεθνείς αγορές το ελληνικό γιαούρτι κερδίζει μερίδια προς όφελος και των ελληνικών εταιρειών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΦΑΓΕ (σ.σ. υπάρχουν επίσημα στοιχεία ανά τρίμηνο), η πορεία της οποίας επιβεβαιώνει την άνοδο του ελληνικού γιαουρτιού στις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης οι πωλήσεις της γαλακτοβιομηχανίας ενισχύθηκαν 20% ανερχόμενες στα 161,2 εκατ. δολάρια και τα κέρδη της ανήλθαν στα 2,9 εκατ. δολάρια από μόλις 600.000 δολάρια το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν.

Ειδικότερα, η ΦΑΓΕ κατάφερε για ένα ακόμη τρίμηνο να αυξήσει κατά 83,3% τις πωλήσεις της σε αξία στην Ιταλία, 37,8% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 23,2% στις ΗΠΑ, ενώ στην Ελλάδα η αξία των πωλήσεών της κατέγραψε πτώση 6,5%.

Αντίστοιχη εικόνα και σε επίπεδο όγκου πωλήσεων, όπου στην Ιταλία σημειώνεται άνοδος 75,1%, στο Ηνωμένο Βασίλειο 31,9% και στις ΗΠΑ 25,2%, ενώ στην Ελλάδα καταγράφεται κάμψη έστω και οριακή 1%.

Στα σχολεία των ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, και σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, δημοσιεύματα από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού αναφέρουν ότι το ομοσπονδιακό υπουργείο Γεωργίας (USDA) των ΗΠΑ αναμένεται να κάνει στις 20 Μαΐου, δηλαδή αύριο, πρόσκληση για κατάθεση προτάσεων για προμήθεια γιαουρτιού ελληνικού τύπου στα σχολεία 12 Πολιτειών.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε πιλοτικό πρόγραμμα για την προώθηση του ελληνικού τύπου γιαουρτιού σε όλη τη χώρα. Ο γερουσιαστής Charles Schumer, ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει από το Σεπτέμβριο του 2014 έως και τον Ιούνιο του 2015. Ήδη, από τον Ιανουάριο τα σχολεία που συμμετείχαν στο αρχικό πιλοτικό πρόγραμμα 3 μηνών είχαν καταναλώσει περίπου 90 τόνους γιαουρτιού αξίας 300.000 δολαρίων.

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό