Στον τομέα των ιατροτεχνολογικών επεκτείνεται τώρα η τάση των συγχωνεύσεων, με την αμερικανική Medtronic να προχωρεί σε εξαγορά της Ιρλανδικής Covidien έναντι 42,9 δισ. δολ. σε μετρητά και μετοχές.

Μόλις ολοκληρωθεί η συναλλαγή, η Medtronic εκτιμά ότι θα έχει "βελτιώσει σημαντικά τη θέση της ως κορυφαία εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας και υπηρεσιών, διεθνώς". Ο νέος όμιλος θα έχει ετήσια έσοδα 27 δισ. δολ. συμπεριλαμβανομένου ποσού 3,7 δισ. δολ. από τις αναδυόμενες αγορές, και 87.000 υπαλλήλους σε περισσότερες από 150 χώρες.

Σύμφωνα με την Medtronic, με την εξαγορά της Covidien, θα είναι σε θέση να συνδυάζει ένα ευρύτερο φάσμα συμπληρωματικών θεραπειών και λύσεων με μεγαλύτερη αξία και αποτελεσματικότητα, εξαιτίας των ισχυρών σχέσεων των δύο εταιριών με τους εμπλεκόμενους φορείς του συστήματος υγείας και της δυνατότητας δημιουργίας λύσεων με πρόσθετη αξία.

Ένας από τους ελκυστικούς παράγοντες εξαγοράς της Covidien ήταν ο φορολογικός συντελεστής 12,5% για τις επιχειρήσεις στην Ιρλανδία. Έτσι, η Medtronic προσβλέπει σε όφελος από τη νέα χρηματοοικονομική διάρθρωση της εταιρείας, με αποτέλεσμα να δεσμεύεται για επενδύσεις τεχνολογίας 10 δισ. δολ. την επόμενη 10ετία, σε τομείς όπως αρχικού σταδίου venture capitals, εξαγορές και έρευνα και ανάπτυξη στις ΗΠΑ ".

Ο διευθύνων σύμβουλος της Medtronic κ.Omar Ishrak, δήλωσε ότι η βιομηχανία των ιατροτεχνολογικών "είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομία των ΗΠΑ, και θα συνεχίσουμε να επενδύσουμε στην καινοτομία και να δημιουργούμε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας". Πρόσθεσε ότι η επιχείρηση συνεχίζει να έχει το κέντρο των δραστηριοτήτων της στη Μινεάπολη, όπου η Medtronic απασχολεί σήμερα περισσότερα από 8.000 άτομα.

Η συναλλαγή αναμένεται να φέρει αύξηση κερδών το 2016 και να οδηγήσει σε εξοικονόμηση από συνέργειες τουλάχιστον 850 εκατ. δολ. από το τέλος του 2018.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου
Άσκηση: Καλύτερα να μετράμε βήματα ή λεπτά; [μελέτη]
Λαμία: Σταφυλόκοκκος σε δείγματα φαγητού που κατανάλωσαν μαθητές