Το ΙΜΙ 2 αφορά μια επένδυση 3.3 δις ευρώ στην έρευνα για την Υγεία - ποσό αυξημένο κατά 50 % σε σχέση με το αρχικό πρόγραμμα και βασίζεται στις προτεραιότητες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με έμφαση στις ανάγκες των ασθενών, επιταχύνοντας την πρόσβασή τους σε νέες θεραπείες.

Η πρώτη προκήρυξη του IMI 2, ανέρχεται σε ποσό 49 εκατ. ευρώ και αφορά στο διαβήτη και σε οφθαλμολογικές παθήσεις.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΣΦΕΕ, επισημαίνεται ότι «το IMI είναι ένας συνεταιρισμός δημόσιων και ιδιωτικών φορέων (ΣΔΙΤ) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της EFPIA.

Το πρώτο IMI συστήθηκε με προϋπολογισμό 2 δις ευρώ για την περίοδο 2008-2017.

Υπό το πλαίσιο του νέο Ευρωπαϊκού προγράμματος-πλαισίου Horizon 2020, το IMI2 θα συνεχίσει τη μεγαλύτερη σύμπραξή ΣΔΙΤ στην Ευρώπη, με ένα ακόμη μεγαλύτερο προϋπολογισμό που ανέρχεται περίπου στα 3,3 δις. ευρώ, ενώνοντας τη φαρμακευτική βιομηχανία, την Ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και τους οργανισμούς ερευνών υγείας και τους ασθενείς, ώστε να προωθήσει την επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη για μία υγιή Ευρωπαϊκή κοινωνία.

Το IMI2, αποσκοπεί στο να προάγει την τάση για εξατομικευμένες θεραπείες και φάρμακα, να προωθήσει δραστηριότητες Έρευνας & Ανάπτυξης σε τομείς που οι ιατρικές ανάγκες δεν έχουν καλυφθεί και να απευθυνθεί στο νομοθετικό περιεχόμενο με την ελπίδα να επιταχυνθεί η μετάβαση από την έρευνα στην καινοτομία. Ο ΣΦΕΕ και η EFPIA καλωσορίζουν ιδιαίτερα την πρόθεση της πρότασης της Επιτροπής να «κόψει την κόκκινη ταινία» που αναστέλλει την πρόοδο της έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα ουσιώδες βήμα για τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμα προϊόντα στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, δήλωσε: «Τα προηγούμενα έργα του IMI έχουν δείξει πώς η συνεργασία στον τομέα της έρευνας μπορεί να μας οδηγήσει μπροστά για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών που αφορούν τη δημόσια υγεία. Είμαι πεπεισμένος ότι ο συνεταιρισμός εμπιστοσύνης που δημιουργείται μεταξύ των φορέων υγείας θα αποφέρει πλεονεκτήματα που θα αλλάξουν το παιχνίδι προς όφελος των ασθενών και της κοινωνίας. Στόχος μας είναι να μπορέσει και η χώρα μας να επωφεληθεί από τις προοπτικές που ανοίγονται μέσω του προγράμματος αυτού, και να στηρίξει περαιτέρω τη συνεργασία των φαρμακευτικών εταιριών με ερευνητικούς φορείς πάνω στους πυλώνες της Πρωτοβουλίας Καινοτόμων Φαρμάκων», συμπληρώνοντας πως: Τώρα είναι ο καιρός να εκμεταλλευθούμε τη στιγμή πηγαίνοντας παραπέρα για να επεκτείνουμε το όραμά μας. Πρέπει να εστιάσουμε όχι μόνο στο πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την καινοτομία αλλά και πώς να βελτιώσουμε την πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία. Οι συνεταιρισμοί δημόσιων και ιδιωτικών φορέων (PPPs) μπορούν να μας βοηθήσουν στην πορεία.

Ιστορίες επιτυχίας

Μέσω της Πρωτοβουλίας Καινοτόμων Φαρμάκων, τα έργα IMI έχουν ήδη δείξει έναν θετικό αντίκτυπο στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης:

  • Συγκεντρώνοντας τους πόρους, το έργο NEWMEDS έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη γνωστή βάση δεδομένων για μελέτες που αφορούν τη σχιζοφρένια.
  • Το Πρόγραμμα ‘New Drugs for Bad Bugs’ περιλαμβάνει έργα που καταπολεμούν την αυξανόμενη απειλή αντιμικροβιακής ανθεκτικότητας – μίας αυξανόμενης απειλής κατά της δημόσια υγείας.
  • Το έργο eTox αναπτύσσει μία βάση δεδομένων ασφαλείας για φάρμακα, βάσει τόσο των δεδομένων από τη βιομηχανία όσο και των δημόσιων τοξικολογικών εργαστηρίων, σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί μεγαλύτερη ασφάλεια για τους ασθενείς».

Αυτές είναι μόλις λίγες από τις πολλές ιστορίες επιτυχίας του IMI, οι οποίες εξαίρουν αυτό που αντιπροσωπεύει το IMI: υποστήριξη της έρευνας μέσω συνεργασιών που μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της δημόσιας υγείας σε τομείς που οι ανάγκες δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Πρώτες εκσκαφές, κινήσεις για στελέχωση
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"