Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Ο κύβος ερρίφθη. Μετά από εννέα μήνες διαπραγματεύσεων, όσο δηλαδή διαρκεί και μια εγκυμοσύνη, έπεσαν χθες οι τελικές υπογραφές μεταξύ της Σκλαβενίτης και της Βερόπουλος, για ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα deals της ελληνικής αγοράς μέσω του οποίου ανατρέπονται οι συσχετισμοί δυνάμεων σε έναν κλάδο που τζιράρει ετησίως πάνω από 13 δισ. ευρώ.

Όπως είχε γράψει σε δημοσίευμά του το Euro2day.gr στα μέσα Μαρτίου η εξαγορά αφορά τις εν Ελλάδι δραστηριότητες της Βερόπουλος (εξαγορά του 100%), με τις εκτός Ελλάδος να παραμένουν στον κ. Νίκο Βερόπουλο.

Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου deal, που πρέπει πρώτα να λάβει το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα βρει την αλυσίδα Σκλαβενίτης με τζίρο άνω των 2 δισ. ευρώ και δίκτυο πάνω από 300 καταστήματα καθιστώντας την αδιαφιλονίκητο ηγέτη του κλάδου με ισχυρή διαπραγματευτική ικανότητα με τους προμηθευτές της.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η αλυσίδα Σκλαβενίτης έχει προχωρήσει σε ένα μπαράζ εξαγορών ανατρέποντας τους συσχετισμούς δυνάμεων στον κλάδο. Μόνο το 2013 η αττικοκεντρική, μέχρι και πρόσφατα, αλυσίδα απέκτησε μέσω εξαγορών 5 καταστήματα της αλυσίδας Μπαλάσκας, 4 καταστήματα της αλυσίδας Δούκας και 9 καταστήματα της αλυσίδας EXTRA Πρώτα και Φθηνά.

Του προπέρσινου μπαράζ εξαγορών είχε προηγηθεί εν έτει 2007 η εξαγορά 18 καταστημάτων της αλυσίδας Παπαγεωργίου και την περίοδο 2010-2011, η απόκτηση 9 καταστημάτων της αλυσίδας Ατλάντικ. Δίκτυο το οποίο διευρύνθηκε σημαντικά τόσο γεωγραφικά, αριθμητικά όσο και ποιοτικά. Αφ ενός μέσω της εξαγοράς του δικτύου της Makro Cash & Carry και αφ ετέρου μέσω της απόκτησης του 60% της Κρητικής αλυσίδας Χαλκιαδάκης.

Μέσω και των τελευταίων εξαγορών η αλυσίδα Σκλαβενίτης έχει ενισχύσει το δίκτυό της με 9 καταστήματα ως "προίκα" από τη Makro και με 38 καταστήματα από την κρητική Χαλκιαδάκης. Έτσι σήμερα το δίκτυο της αριθμεί κοντά στα 160 καταστήματα ενώ ο τζίρος της ενισχύθηκε κατά 433 εκατ. ευρώ όσο και οι πωλήσεις των Makro (301 εκατ. ευρώ) και Χαλκιαδάκης (132 εκατ. ευρώ) το 2013, φθάνοντας τα 1,622 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση της Σκλαβενίτης

Ο Όμιλος Σκλαβενίτη προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με τον Όμιλο Βερόπουλου για την απόκτηση των δραστηριοτήτων του τελευταίου στην Ελλάδα.

Η απόκτηση αυτή θα υλοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού του Ομίλου Βερόπουλου και τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, προσπάθεια η οποία ήδη έχει ξεκινήσει εντατικά και η οποία επιδιώκει, με την βοήθεια του Ομίλου Σκλαβενίτη, την ορθολογική αναδιάρθρωση των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης Βερόπουλου στην Ελλάδα.

Εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση της υπογραφείσης συμφωνίας και η πλήρωση των σχετικών προϋποθέσεων θα καταστεί δυνατή εντός του έτους.

Μετά την παραπάνω συμφωνία των δύο εταιρειών δημιουργείται ένας μεγάλος Ελληνικός Όμιλος στην αγορά λιανικής και cash & carry που θα λειτουργεί συνολικά 342 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.
Η συμφωνία αυτή εμπίπτει στις διατάξεις περί εγκρίσεώς της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, εντός δε των επομένων ημερών θα υποβληθεί η σχετικώς προβλεπόμενη γνωστοποίηση.

 

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA