Της Πέννυς Κούτρα

Αύξηση κύκλου εργασιών και λειτουργικής κερδοφορίας μετά από μια γενναία επένδυση σε προωθητικές ενέργειες και μάρκετινγκ πέτυχε ο όμιλος Σαράντη στο α' τρίμηνο του 2015.

Παρά τις αρνητικές αρχικές ενδείξεις του πρώτου διμήνου, ο όμιλος κατάφερε να επιτύχει αύξηση πωλήσεων και στην εσωτερική αγορά και μάλιστα σε συγκρίσιμη βάση.

Η προσθήκη και των προσφάτως εξαγορασθέντων σημάτων (Noxzema, Αva) ώθησε υψηλότερα την επίδοση στην ελληνική αγορά, ωστόσο σύμφωνα με τον CFO του ομίλου κ.Κ.Ροζακέα - στο περιθώριο της χθεσινής τακτικής γ.σ. του ομίλου- είναι σημαντική η διατήρηση αυξητικής τάσης στις ομοειδής πωλήσεις τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις θυγατρικές εξωτερικού.

Η τάση δε συνεχίζεται, σύμφωνα με τον ίδιο και στο β' τρίμηνο του 2015, και μάλιστα με εντονότερους ρυθμούς. Υπενθυμίζεται ότι στο α' τρίμηνο του 2015,οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8,96% σε ενοποιημένη βάση, με την Ελλάδα να εμφανίζει αύξηση κατά 12,01% και το εξωτερικό κατά 7,18%. Η κερδοφορία EBITDA αυξήθηκε κατά 19,75% ενώ η καθαρή κερδοφορία κάμφθηκε ελαφρώς εξαιτίας του κόστους προώθησης προιόντων που ανέλαβε ο όμιλος.

Ο όμιλος προχώρησε επίσης σε αναδιοργάνωση της θυγατρικής του στην Πολωνία, αλλάζοντας management αλλά διατηρώντας αμετάβλητη την πρόβλεψή του για ανάπτυξη πωλήσεων στην τοπική αγορά κατά 2% το 2015. Σημειώνεται ότι η εν λόγω θυγατρική έχει δεχθεί επίσης πλήγμα στις πωλήσεις της, εξαιτίας της αποδυνάμωσης των εξαγωγών που πραγματοποιούσε στη Ρωσία και τις όμορες χώρες, λόγω του εμπάργκο αλλά και του φόβου δημιουργίας επισφαλειών στις συγκεκριμένες αγορές.

Σε ότι αφορά τη στρατηγική επεκτάσεων, ο όμιλος διατηρεί στόχους εξαγορών και σχετικές επαφές, χωρίς ωστόσο συγκεκριμένη κατάληξη. Ο κ.Ροζακέας αναφέρθηκε σε συγκράτηση των επιδιώξεων στην εσωτερική αγορά, λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας, ενώ εμφανίστηκε ανοικτός στο ενδεχόμενο κατάληξης συμφωνίας εξαγοράς στο εξωτερικό πιθανότατα μέσα στο καλοκαίρι του 2015.

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια