Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Η στασιμότητα των πωλήσεων στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο, η νέα σημαντική υποχώρηση στην Ελλάδα και η εξασθένιση του ευρώ και της βρετανικής λίρας έναντι του δολαρίου επηρέασαν τις πωλήσεις της ΦΑΓΕ. Ωστόσο τα κέρδη κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο.

Τις «Κασσάνδρες» που έβλεπαν εδώ και μια διετία επιβράδυνση των πωλήσεων του greek style yogurt στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της ΦΑΓΕ. Μετά από αρκετά χρόνια εντυπωσιακής ανάπτυξης, η ΦΑΓΕ «είδε» τον όγκο των πωλήσεών της στις ΗΠΑ ναπαραμένει στάσιμος, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Εξέλιξη η οποία σε συνδυασμό με τη νέα υποχώρηση κατά 9,7% των πωλήσεων της στην Ελλάδα οδήγησε σε ασθενική αύξηση 1,2% του συνολικού όγκου των πωλήσεών της.

Αντίθετη, πάντως, πορεία από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα ακολούθησαν οι πωλήσεις της σε Ιταλία και Μεγάλη Βρετανία που ενισχύθηκαν κατά 33,5% και 35,6% αντίστοιχα.

Η έστω και οριακή αύξηση του όγκου των πωλήσεών της, δεν κατάφερε να συγκρατήσει τον τζίρο πουμειώθηκε κατά 3,7% διαμορφούμενος στα 155,2 εκατ. δολάρια, επηρεαζόμενος από την εξασθένιση του ευρώ και της βρετανικής λίρας έναντι του δολαρίου.

Την ίδια περίοδο τα κέρδη προ φόρων υπερτριπλασιάσθηκαν στα 16,4 εκατ. ευρώ από 4,8 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2014 με τα καθαρά κέρδη να έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί στα 10,2 εκατ. ευρώ από 2,9 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 22,5% στα 74,6 εκατ. δολάρια από 60,9 εκατ. ευρώ, πριμοδοτούμενα από τις ισοτιμίες, αλλά και από τη μείωση των τιμών γάλακτος σε ΗΠΑ και Ελλάδα κατά 34,4% και 20,5% αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, η νέα σημαντική υποχώρηση των πωλήσεων της ΦΑΓΕ στη χώρα ως απόρροια της μείωσης της κατανάλωσης και το «κόψιμο» μη συνεπών πελατών, έχει βοηθήσει στο να αυξηθεί το μερίδιο των διεθνών αγορών.
Πλέον οι εκτός Ελλάδας πωλήσεις της ΦΑΓΕ αντιπροσωπεύουν το 83,3% των συνολικών πωλήσεών της εταιρείας από 77,1% που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2014.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Iδιαίτερα επικίνδυνα τα νοσοκομειακά μικρόβια
Μαζική τροφική δηλητηρίαση σε μαθητές στη Λαμία από σχολικά γεύματα
Η Bayer Ελλάς στηρίζει τα νησιά της χώρας μας