Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Στην κερδοφορία επέστρεψε πέρυσι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, μετά το ζημιογόνο αποτέλεσμα του 2013, το πρώτο στη μακροχρόνια πορεία της, που οφειλόταν στην απόσβεση των επενδύσεων ύψους 15 εκατ. ευρώ που είχαν γίνει εκείνη τη χρονιά.

Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις της, τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν πέρυσι στα 9,725 εκατ. ευρώ από ζημίες 10,91 εκατ. το 2013, με τα λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και φόρων να ανέρχονται στα 14,089 εκατ. ευρώ από ζημίες 6,368 εκατ. ευρώ και τις πωλήσεις της να έχουν υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 300 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα ο τζίρος της μειώθηκε πέρυσι 5,8% στα 296,251 εκατ. ευρώ από 314,512 εκατ. το 2013.

Επίσης κατά τη διάρκεια της περασμένης χρήσης η εταιρεία αποφάσισε την κεντρικοποίηση των οικονομικών υπηρεσιών και τη μεταφορά μερικών δραστηριοτήτων στο κέντρο οικονομικών υπηρεσιών της μητρικής στην Κρακοβία. Λόγω αυτής της απόφασης σχημάτισε σχετική πρόβλεψη 1,6 εκατ. ευρώ για αυξημένες παροχές συνταξιοδότησης σε υπαλλήλους που εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού της πέρυσι ήταν 906 άτομα από 960 το 2013. Της κεντρικοποίησης των οικονομικών υπηρεσιών είχε προηγηθεί η αναδιοργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας με βάση την οποία συγκεντρώθηκε η παραγωγή ζύθου στις δύο μονάδες παραγωγής στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα, από την άλλη, έχει δημιουργηθεί το κέντρο διακίνησης για την Κεντρική Ελλάδα και τα νησιά και το κέντρο καινοτομίας. Το συνολικό κόστος αυτής της αναδιοργάνωσης 22,1 εκατ. ευρώ αφορούσε κόστος απομείωσης παγίων 15,4 εκατ. ευρώ και παροχές συνταξιοδότησης προσωπικού 6,7 εκατ. ευρώ.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Την ίδια ώρα, η αγορά αναμένει την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το εάν συντρέχει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά του ζύθου, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση καθαρογράφεται, ωστόσο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πότε θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και θα κοινοποιηθεί στα εμπλεκόμενα μέρη, παρά το γεγονός ότι αποτελεί άμεση προτεραιότητα της Αρχής όπως υποστηρίζουν στελέχη της. Και αυτό λόγω έλλειψης προσωπικού στην Ανεξάρτητη Αρχή, που το τελευταίο διάστημα μετά την παραίτηση δύο εισηγητών λειτουργεί με μία εισηγήτρια πάνω στην οποία έχουν συσσωρευτεί όλες οι υποθέσεις. «Έχουμε βραχυκύκλωμα. Αν δεν οριστούν νέοι εισηγητές θα έχουμε πρόβλημα» ανέφερε στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της Αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι η 600 σελίδων εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού κοινοποιήθηκε στα εμπλεκόμενα μέρη στα τέλη Δεκεμβρίου 2013, ενώ οι συνεδριάσεις της ολομέλειας ολοκληρώθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι, οπότε και ελήφθη η απόφαση, η οποία για να κοινοποιηθεί πρέπει να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.

 

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;