Tέλος οι διαπροσωπικές σχέσεις, οι παρατάσεις επί παρατάσεων για την πληρωμή οφειλών που μπορεί και να έφθαναν το πεντάμηνο (προ του 2010)· όλα τώρα είναι business. Άρδην έχουν αλλάξει την εμπορική τους πολιτική οι φαρμακοβιομηχανίες έναντι των φαρμακαποθηκών και αυτοί έναντι των φαρμακοποιών. Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που οι επισφάλειες είναι ο κανόνας της αγοράς και όχι η εξαίρεση και έχουν ξεπεράσει προ πολλού το 25%, κάθε επιχείρηση προσπαθεί να μειώσει το ρίσκο και την έκθεσή της, αποφεύγοντας έτσι "φέσια" που μπορούν να αποβούν μοιραία για την ομαλή πορεία της.

Η αξιοπιστία του συναλλασσόμενου, η διάρθρωση του κεφαλαίου του και το “άνοιγμά” του προς το τραπεζικό σύστημα είναι οι τρεις παράμετροι που πια καθορίζουν τον τρόπο –χρονική διάρκεια– πληρωμής που επιβάλλεται από το αντισυμβαλλόμενο μέρος.

Πώς πληρώνονται οι φαρμακοβιομηχανίες από τις φαρμακαποθήκες;

Υπάρχουν δύο ειδών φαρμακοβιομηχανίες, οι ελαστικές και οι άκαμπτες. Οι πρώτες παρέχουν μία παράταση στην πληρωμή τους έως και 2 μήνες (60 ημέρες). Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν όπως λέγεται ως επί το πλείστον οι πολυεθνικές, οι οποίες ως γνωστόν διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια, ενώ στην αντίθετη περίπτωση επιδοτούνται από την μητρική τους.

Το δεύτερο είδος φαρμακοβιομηχανιών είναι οι άκαμπτες. Αυτές δηλαδή που “δεν νερώνουν (διευκολύνουν) το κρασί τους”, ζητούν να πληρωθούν είτε μετρητοίς είτε το πολύ σε 15 ημέρες. Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι στη δεύτερη αυτή κατηγορία ανήκουν αποκλειστικά οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, καθώς δεν διαθέτουν το μέγεθος των κεφαλαίων που διαχειρίζεται μία πολυεθνική. Όμως και εδώ, υποστηρίζουν παράγοντες, βρίσκουμε περιπτώσεις πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες φοβούμενες τις επισφάλειες προσπαθούν να μειώσουν την έκθεσή τους στην αγορά.

Το σίγουρο είναι ότι ιδίως την τελευταία διετία η πολιτική των βιομηχανιών προς τις φαρμακαποθήκες εξατομικεύεται ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Εκτός όμως από τις φαρμακαποθήκες, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί και οι συναλλαγές ανάμεσα στις φαρμακοβιομηχανίες και τα φαρμακεία, με τα τελευταία να κάνουν απευθείας πωλήσεις. Σε αυτή την περίπτωση το σύνηθες είναι το φαρμακείο να πληρώνει με επιταγή από 45 έως και 60 ημέρες.

Πώς πληρώνονται οι φαρμακαποθήκες από τα φαρμακεία;

Ανάλογα με το φαρμακείο, η φαρμακαποθήκη πληρώνεται από αυτό με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Συγκεκριμένα είτε απαιτεί τα χρήματά της μετρητοίς –ιδίως αν το φαρμακείο έχει ήδη άνοιγμα απέναντι στην φαρμακαποθήκη – είτε σε 90 ημέρες—αν πρόκειται για έναν φερέγγυο συνεργάτη.

Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, υπάρχουν εξαιρέσεις, όπου μπορεί να σημειωθεί χρονική επιμήκυνση στην αποπληρωμή μέχρι και ενός μήνα επιπλέον.

 

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Αφρικανική σκόνη: Πού είναι το υπουργείο Υγείας;