Οι τιμές εξαγωγής του σολομού Νορβηγίας άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδό τους των τελευταίων 30 ετών, καθώς αυξάνεται η παγκόσμια ζήτηση, ενώ τα περιθώρια κέρδους έχουν διογκωθεί, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Πριν από μόλις δύο χρόνια, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα σολομού στον κόσμο έπεσε σε ύφεση και αναγκάστηκε να πουλά το ψάρι με έκπτωση όταν οι εμπορικές κυρώσεις έδωσαν τέλος στις αποστολές στη Ρωσία, έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές.

Η ανάκαμψη ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους από μια έξαρση του παράσιτου της θαλάσσιας ψείρας που μπορεί να μειώσει την παραγωγή του πρώτου μισού του 2016 κατά 5%. Οι εξαγωγές θαλασσινών της χώρας ήταν σε υψηλό ρεκόρ το 2015 και η προοπτική βελτιωμένης ζήτησης πυροδότησε επένδυση δισεκατομμυρίων τα τελευταία δύο χρόνια. Η παραγωγή της Νορβηγίας αντιστοιχεί στη μισή παραγωγή σολομού του κόσμου.

«Θα δούμε περισσότερη ανάπτυξη στις αγορές σολομού στο εξωτερικό», ανέφερε ο Paul Aandahl, αναλυτής του Norwegian Seafood Council. «Οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για σολομό στο μέλλον σε σχέση με το τι πλήρωναν μέχρι σήμερα, διότι δεν αναμένουμε καμία ανάπτυξη στην παραγωγή, τουλάχιστον μέσα στα επόμενα δύο χρόνια», πρόσθεσε.

Από τον Οκτώβριο και μετά, οι εξαγωγές σολομού έχουν εκτοξευτεί μέχρι και 53% σε 61,64 κορόνες/κιλό στις 17 Ιανουαρίου. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή των τελευταίων περίπου τριών δεκαετιών, σύμφωνα με το Seafood Council και την Nordea. Αντίθετα, το 2014 η τιμή του ψαριού ήταν στις 33,60 κορόνες.

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας