Του Στέφανου Κοτζαμάνη

Τα συμβόλαια υγείας είναι η μόνη κατηγορία συμβολαίων που ανεβαίνουν χρόνο με το χρόνο, παρά το γεγονός ότι η συνολική ασφαλιστική παραγωγή έχει υποχωρήσει σημαντικά λόγω της οικονομικής κρίσης.

Οι ασφαλιστικές λοιπόν εταιρείες έχουν κάθε λόγο να προσφέρουν όσο το δυνατόν ελκυστικότερα προϊόντα σε μια περίοδο όπου το κρατικό σύστημα υγείας παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα.

Μάλιστα, προκειμένου να προσφέρουν χαμηλά ασφάλιστρα και έτσι να μπορούν να εξυπηρετηθούν ακόμη και τα «λεπτά πορτοφόλια» (παρότι πέρυσι αυξήθηκε ο ΦΠΑ στις ιδιωτικές κλινικές και ο ειδικός φόρος στα συμβόλαια ιδιωτικής υγείας), έχουν προχωρήσει σε μια ευρεία διεύρυνση της γκάμας των προσφερόμενων συμβολαίων.

Αμέσως παρακάτω ακολουθούν μερικά από τα σημεία ενός ασφαλιστικού συμβολαίου που χρειάζονται προσοχή και τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ύψος του ασφαλίστρου:

Πρώτον, το ύψος της απαλλαγής, δηλαδή του ποσού που πληρώνει ο ασφαλισμένος και πάνω από το οποίο θα αρχίσει να καλύπτει η εταιρεία. Συνήθως, όσο μεγαλύτερο είναι το ύψος της απαλλαγής, τόσο χαμηλώνει το ασφάλιστρο.

Δεύτερον, το ποσοστό κάλυψης της ασφαλιστικής εταιρείας στα έξοδα, πάνω από το ύψος της απαλλαγής (συχνά δεν είναι 100% και όσο μικρότερο είναι, τόσο μειώνεται το ασφάλιστρο).

Τρίτον, το αν στο συμβόλαιό σας η κάλυψη περιλαμβάνει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό και μάλιστα με τι ανώτατο όριο και με τι ποσοστό κάλυψης.

Τέταρτον, η συμπληρωματικότητα του προγράμματος που θα επιλέξετε, με τις παροχές της κοινωνικής σας ασφάλισης, ή με τις πρόνοιες ενός πιθανού ομαδικού ασφαλιστηρίου στο οποίο έχετε ενταχθεί από τον εργοδότη σας. Οι πελάτες που έχουν ήδη εξασφαλισμένες καλύψεις θα πρέπει να εντοπίσουν τις πρόσθετες καλύψεις που θα εντάξουν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους και να τιμολογηθούν, μόνο με βάση αυτές, χαμηλότερα.

Πέμπτον, οι εταιρείες προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις σε όσους ασφαλίζουν σε αυτές περισσότερα μέλη της οικογένειάς τους, ή ενδεχομένως έχουν συνάψει άλλης κατηγορίας συμβόλαια στην ίδια εταιρεία.

Έκτον, το ύψος του ασφαλίστρου μπορεί να μειωθεί (ή/και να δοθούν άλλα προνόμια) από τη στιγμή που ο πελάτης έχει προεπιλέξει να νοσηλεύεται μόνο σε κλινικές που είναι συμβεβλημένες με την ασφαλιστική εταιρεία.

Έβδομον, όσο πιο χαμηλή θέση νοσηλείας επιλέξει ο πελάτης, τόσο μικρότερη είναι η τιμή του ασφαλίστρου.

Όγδοο, άλλα προγράμματα καλύπτουν μόνο τη νοσηλεία και άλλα περιλαμβάνουν και εξωνοσοκομειακή περίθαλψη. Το ύψος της δεύτερης εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως το αν καλύπτεται απεριόριστος ή όχι αριθμός επισκέψεων σε γιατρό και διαγνωστικών εξετάσεων, από το αν υπάρχει συμμετοχή του ασφαλισμένου στα έξοδα και από το αν περιλαμβάνονται ετήσια check up.

Ένατο, υπάρχουν στην αγορά ασφαλιστικά προγράμματα που συνήθως προσφέρουν βασική προστασία και απευθύνονται κυρίως σε όσους δεν έχουν σε ισχύ κοινωνικό φορέα ασφάλισης.

Δέκατο, υπάρχουν περιπτώσεις προγραμμάτων, όπου οι ασφαλιστικές εταιρείες καταβάλλουν χρήματα στους πελάτες τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι όταν ο πελάτης χρησιμοποιήσει σε περίπτωση νοσηλείας του ένα κρατικό νοσοκομείο. Επίδομα επίσης δίνεται (πέρα από τις λοιπές καλύψεις νοσηλείας του συμβολαίου) και σε πελάτες που αντιμετωπίζουν ορισμένα σοβαρά νοσήματα, προκειμένου να στηρίξουν οικονομικά τις οικογένειές τους. Τέλος, υπάρχουν συμβόλαια που προσφέρουν κάλυψη εισοδήματος σε περίπτωσης πρόσκαιρης ολικής ανικανότητας.

Ενδέκατο, τα ετησίως ανανεούμενα προγράμματα υγείας είναι σαφώς φτηνότερα από τα ισόβιας διάρκειας (ο αριθμός των οποίων σταδιακά περιορίζεται).

Δωδέκατο, υπάρχουν επιμέρους προγράμματα ασφαλιστικών καλύψεων όπως αυτά που αφορούν την οδοντιατρική φροντίδα, ή τις γυναίκες.

Και δέκατο τρίτο, είναι προφανές ότι η συνδρομή του ασφαλιστικού συμβούλου που εμπιστεύεστε είναι χρήσιμη.

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο