Η GENESIS Pharma είναι σήμερα η μεγαλύτερη μεταξύ των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών που εξειδικεύονται σε πρωτότυπα, καινοτόμα φάρμακα. Υπήρξε μια από τις πρώτες σε ευρωπαϊκό επίπεδο που εστίασε στη βιοτεχνολογία στα μέσα του ’90 και παραμένει η μόνη ελληνική φαρμακευτική με τεχνογνωσία είκοσι χρόνων σε αυτόν τον τομέα.

H επένδυση σε καινοτόμες θεραπείες της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκου ήταν από την αρχή μια στρατηγική επιλογή για την GENESIS Pharma, η οποία θέλησε έτσι να καλύψει το επιχειρησιακό κενό διεθνών εταιρειών έρευνας και ανάπτυξης στην ελληνική αγορά. Υιοθέτησε ένα μοναδικό, για τα εγχώρια δεδομένα, επιχειρηματικό μοντέλο εμπορικής εταιρείας που αντιπροσωπεύει διάφορες διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες, αναλαμβάνοντας όλη τη διαχείριση των προϊόντων, άδεια κυκλοφορίας, τιμολόγηση, εισαγωγή, marketing και πωλήσεις. Μεταξύ των συνεργατών της, βρίσκονται δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες βιοτεχνολογίας βάσει κεφαλαιοποίησης στον κόσμο, οι Biogen και Celgene, που έχουν με την GENESIS Pharma μια πολυετή και αποκλειστική συνεργασία. Και οι δύο έχουν διαμορφώσει σημαντικό χαρτοφυλάκιο προϊόντων, έχουν αναπτύξει θεραπείες οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως διεθνή blockbusters και διαθέτουν εκτεταμένο πλάνο R&D.

Το σημαντικό δίκτυο διεθνών συνεργατών που έχει διαμορφώσει, έχει δώσει τη δυνατότητα στην GENESIS Pharma να εισάγει φαρμακευτικά προϊόντα που αλλάζουν τα θεραπευτικά δεδομένα και οδηγούν την ανάπτυξή της. Σήμερα, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά τα 15 προϊόντα, τα οποία στην πλειοψηφία τους στοχεύουν στην κάλυψη θεραπευτικών αναγκών ασθενών με χρόνιες, σπάνιες και απειλητικές ασθένειες και πολλά είναι βιοτεχνολογικά. Μέσω της αποκλειστικής της συνεργασίας με την Biogen, η οποία θεωρείται σε παγκόσμιο επίπεδο ηγέτιδα εταιρεία στην έρευνα για την πολλαπλή σκλήρυνση με περισσότερα από 30 χρόνια ερευνητικής δραστηριότητας, η GENESIS Pharma μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια από τις πλέον εξειδικευμένες εταιρείες σε αυτόν τον τομέα στη χώρα μας. Διαθέτει επίσης εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο για σπάνιες αιματολογικές κακοήθειες, όπως το πολλαπλό μυέλωμα, απειλητικές μορφές καρκίνου, όπως ο μεταστατικός καρκίνος του παγκρέατος και του μαστού και πιο σπάνιες νόσους, όπως τα μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα, μέσω της μακροχρόνιας συνεργασίας της με την Celgene, κορυφαία εταιρεία βιοτεχνολογίας που εστιάζει στην αντιμετώπιση του καρκίνου και σοβαρών φλεγμονοδών νόσων.

Ο κ. Κωνσταντίνος Ευριπίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της GENESIS Pharma αναφέρθηκε σε αυτές τις συνεργασίες: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό μια ελληνική εταιρεία να κερδίζει την εμπιστοσύνη τέτοιων εταιρειών κολοσσών. Δεν είναι εύκολο να το καταφέρεις και δεν είναι καθόλου εύκολο να διατηρήσεις αυτή την εμπιστοσύνη, ειδικά τα τελευταία χρόνια που υπάρχει μια διάχυτη ανασφάλεια για την πορεία της χώρας, αλλά και μεγάλη αστάθεια στην αγορά του φαρμάκου. Νομίζω πως την εμπιστοσύνη τους αρχικά την κερδίσαμε γιατί τους πείσαμε ότι είμαστε μια εταιρεία με υψηλή τεχνογνωσία, σοβαρότητα, ουσιαστική δέσμευση στην ποιότητα και τη διαφάνεια και μπορούμε να δίνουμε πραγματική αξία στους συνεργάτες μας. Όμως και μέσα στην κρίση, καταφέραμε να κάμψουμε τις όποιες ανησυχίες για την ελληνική αγορά, γιατί αποδείξαμε πως έχουμε την αποφασιστικότητα και την ικανότητα να ξεπερνάμε τα προβλήματα που μας δημιουργεί το αρνητικό περιβάλλον, να διατηρούμε τα υψηλά πρότυπα με τα οποία δουλεύουμε και να φέρνουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Μιλώντας για την αξία που δημιουργούν για την εταιρεία οι συνεργασίες της, ο κ. Ευριπίδης, επεσήμανε: «Έχουμε καταφέρει να εδραιώσουμε την εταιρεία μας ως έναν σημαντικό εμπορικό σύμμαχο στη νοτιοανατολική Ευρώπη, πάντα με έδρα την Ελλάδα. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να εισάγουμε διαρκώς σημαντικές νέες θεραπείες, καθώς συνεργαζόμαστε με εταιρείες που κάνουν μεγάλες επενδύσεις στο R&D. Επίσης, εκτός από την εγχώρια αγορά και την Κύπρο που διαθέτουμε θυγατρική, διατηρούμε δραστηριότητα και σε αγορές της ΝΑ Ευρώπης, την οποία μάλιστα πλέον έχουμε αρχίσει να ενισχύουμε. Μέσα από το μοντέλο λειτουργίας μας, δημιουργούμε αξία τόσο για τους Έλληνες ιατρούς και ασθενείς, όσο και για την ίδια την εταιρεία μας, τους ανθρώπους μας και την ελληνική οικονομία».

Σημαντικές νέες κυκλοφορίες εντός του 2016

Το 2016 ξεκίνησε εξαιρετικά δυναμικά για την GENESIS Pharma, καθώς κυκλοφόρησε τρεις νέες πρωτότυπες θεραπείες. Συγκεκριμένα, με την κυκλοφορία της πρώτης πεγκυλιωμένης ιντερφερόνης β1-α στην πολλαπλή σκλήρυνση, η GENESIS Pharma επέκτεινε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της για τη νόσο, που πλέον περιλαμβάνει πέντε θεραπείες, όλες προϊόν έρευνας και ανάπτυξης της Biogen. Επίσης, κυκλοφόρησε μια νέα από του στόματος θεραπεία της Celgene για την ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα, την απρεμιλάστη, κάνοντας την είσοδό της στον τομέα της δερματολογίας-ρευματολογίας. Εντός του πρώτου τριμήνου του έτους ξεκίνησε, τέλος, και μια νέα συνεργασία με την Vifor Fresenius Medical Care Renal Pharma, καθώς ανέλαβε την εμπορική διάθεση στην ελληνική αγορά φαρμακευτικού σκευάσματος για την αντιμετώπιση της υπερφωσφαταιμίας σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο.

Όπως μας εξηγεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της GENESIS Pharma, κ. Κωνσταντίνος Ευριπίδης, οι νέες αυτές κυκλοφορίες δημιουργούν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, σε μια κατά τα άλλα δύσκολη χρονική συγκυρία για τις επιχειρήσεις και ειδικότερα για τη φαρμακευτική αγορά. «Η εισαγωγή νέων θεραπειών στην ελληνική αγορά είναι ένας σταθερός στόχος για εμάς. Όταν στην παγκόσμια αγορά οι κυκλοφορίες νέων καινοτόμων φαρμάκων παγκοσμίως δεν ξεπερνούν ετησίως τις λίγες δεκάδες, εμείς έχουμε πετύχει να διατηρούμε σε υψηλά επίπεδα το δείκτη εισαγωγής νέων προϊόντων στην αγορά, που φτάνει το 1,5 νέο προϊόν ανά έτος. Φέτος, διπλασιάσαμε αυτό το δείκτη. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς, καθώς διαμορφώνει πολύ καλές συνθήκες ανάπτυξης σε μια αγορά που διαρκώς συρρικνώνεται. Επίσης, με τα νέα αυτά προϊόντα διευρύνουμε περαιτέρω τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές των ασθενών και αυτό είναι κρίσιμο κυρίως σε χρόνιες ασθένειες που πάντα υπάρχει ανάγκη για καλύτερη διαχείριση της ασθένειας σε βάθος χρόνου, για πιο εύκολες στη χρήση θεραπείες που βοηθούν στη συμμόρφωση και για μια αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna