Με διατακτικές σίτισης προσπαθούν πια πάρα πολλοί πάροχοι να καλύψουν τμήμα του μισθού του προσωπικού που απασχολούν…. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα έχει φθάσει στο υπουργείο Εργασίας, όπου έχουν γίνει καταγγελίες, στις οποίες αναφέρεται ότι πλέον το  20-25% του μισθού είναι κουπόνια σίτισης. Κουπόνια δηλαδή με τα οποία ο εργαζόμενος μπορεί να αγοράσει τρόφιμα από σούπερ μάρκετ η να εξασφαλίσει το φαγητό του σε εστιατόριο. 
 
Η πρακτική αυτή δεν είναι νέα, ισχυρίζονται κάποιοι, ωστόσο παλαιότερα χρησιμοποιείτο επικουρικά, δηλαδή ως ένα επιπλέον κίνητρο - δώρο και ιδίως σε περιόδους εορτών. Σήμερα τείνει   να γίνει μια διαδεδομένη πρακτική χρησιμοποιούμενη ως διέξοδος στο υψηλό φορολογικό κόστος και στις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές.

Με αυτό τον τρόπο ο εργαζόμενος αλλά (κυρίως) και ο εργοδότης έχουν χαμηλότερη φορολόγηση και κόστος μισθοδοσίας αντίστοιχα.

Με τον ν.4172 /2013 για την φορολόγηση παροχών σε είδος (εταιρικά κινητά, διάθεση αυτοκινήτου κλπ) και σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του ΥΠ. Οικονομικών (ΠΟΛ.1219/06-10-2014), εξαιρούνται από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία οι διατακτικές σίτισης έως και 6 ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα.
 
Φαίνεται πως καταλύτης αυτής της εξέλιξης υπήρξε η επιβολή των Capital controls, που από τη φύση τους προάγουν την αναζήτηση λύσεων χωρίς τη χρήση χρημάτων.
Οι δαπάνες αυτές των επιχειρήσεων (διατακτικές σίτισης) όχι μόνο δεν επιβαρύνονται με τις φορολογικές και ασφαλιστικές κρατήσεις και εισφορές που συνοδεύουν τη μισθωτή εργασία, αλλά λογίζονται και ως έξοδα των επιχειρήσεων.
 
Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές πως η χρήση κουπονιών ως υποκατάστατο μέρους της αμοιβής , ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων είναι απότοκος της κρίσης και έρχεται  να προστεθεί στα φαινόμενα επέκτασης των υποαμοιβόμενων ευέλικτων μορφών απασχόλησης (ημιαπασχόληση).

Από την άλλη πλευρά πάλι, είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί το μεγαλύτερο των προβλημάτων που καλούνται να διαχειριστούν οι εργοδότες, τη ρευστότητα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA