Η Novartis ανακοίνωσε την επαναγορά μετοχών αξίας πέντε δισ. δολαρίων. Παράλληλα τόνισε πως τα κέρδη της έκαναν βουτιά το τέταρτο τρίμηνο, κυρίως λόγω των επιπτώσεων του ισχυρού δολαρίου.

Ο ελβετικός κολοσσός στη βιομηχανία του φαρμάκου, ανέφερε ότι τα καθαρά του κέρδη υποχώρησαν κατά 11% σε 936 εκατ. δολάρια στη διάρκεια των τριών μηνών που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου, έναντι 1,05 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.

Τα έσοδα τριμήνου επίσης εμφάνισαν πτώση της τάξης του 2%, σε 12,32 δισ. δολάρια.

Έπειτα από προσαρμογή βάσει των κινήσεων του δολαρίου, τα έσοδα και τα καθαρά κέρδη παρέμειναν αμετάβλητα, μεταδίδει το MarketWatch. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι μειούμενες πωλήσεις από ένα παλιό φάρμακο για τον καρκίνο, το Gleevec, αντιστάθμισαν την ανάπτυξη πωλήσεων κάποιων από τα νεότερα φάρμακα της Novartis.

Ξεχωριστά, η εταιρία ανέφερε ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε spinoff της προβληματικής μονάδας για τη φροντίδα του ματιού, Alcon, καθώς εδώ και έναν χρόνο η επιχείρηση εμφανίζει πιο βραδεία από το αναμενόμενο ανάκαμψη.

Η ελβετική φαρμακευτική τόνισε πως θα εξερευνήσει όλες τις πιθανές επιλογές για την μονάδα, της οποίας έγινε απόλυτη ιδιοκτήτρια πριν από επτά χρόνια. Η Novartis πίστευε τότε ότι θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά φροντίδας του ματιού. Συνολικά, είχε πληρώσει 51,6 δισ. δολάρια για την επιχείρηση.

 

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]