Έτσι έπραξε και Έλληνας επιχειρηματίας, που ήδη δραστηριοποιείται στα αναλώσιμα και σκόπευε να δημιουργήσει μονάδα παρασκευής γευμάτων ειδικής διατροφής. Τελικώς, όπως μαθαίνουμε, τη μετέθεσε χρονικά, λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας που επικρατεί στο χώρο της υγείας αλλά και της μειωμένης ρευστότητας του, που έχει προκληθεί από τις συσσωρευμένες οφειλές του κράτους προς αυτόν!

Οι οποίες οφειλές δεν πλήττουν μόνο τη συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου. Τελευταίες εκτιμήσεις (Οκτώβριο του 2016) ήταν ότι αυτές ανέρχονται στα 700 εκατ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο ποσό περιλαμβάνονται οι οφειλές προς τα αναλώσιμα,  και γενικώς τις προμήθειες για τις οποίες δεν υπάρχει σύμβαση. Και στο ερώτημα πόσες είναι αυτές οι προμήθειες; μας απαντά παράγοντας του κλάδου τονίζοντας ότι είναι  χιλιάδες. Μόνο οι κωδικοί στα αναλώσιμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ξεπερνούν τους 9.000... με τιμές (χονδρικής) από 2 σεντς (γλωσσοπίεστρο) μέχρι και 2.500 ευρώ (σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα ιατρικά μηχανήματα, που εκεί το κόστος άνετα "κτυπά" ακόμα και τα 100.000 ευρώ).

Σε συνομιλία που είχαμε με άλλο παράγοντα του κλάδου, μας τόνισε ότι μολονότι πριν από λίγο καιρό νομιμοποιήθηκαν οι εξωσυμβατικές οφειλές από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι και 28 Φεβρουαρίου 2017, δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσουν πληρωμές προς τους προμηθευτές αν δεν ολοκληρωθεί πρωτίστως η αξιολόγηση.

 Αυτό σημαίνει «οικονομική θηλιά» για τις περίπου 500 επιχειρήσεις  που δραστηριοποιούνται στον κλάδο-εκ των οποίων οι μισές μόνο είναι εγγεγραμμένες σε Συλλόγους και Συνδέσμους- καθώς δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις λειτουργικές τους ανάγκες αλλά και οι παραγγελίες που κάνουν σε εμπόρευμα είναι με το σταγονόμετρο μειώνοντας σταθερά το όποιο απόθεμα.   

Την ίδια στιγμή άλυτα παραμένουν τα περισσότερα προβλήματα του κλάδου, μεταξύ των οποίων ένα από τα πιο βασικά είναι αυτό που αφορά την απαίτηση του κράτους τα εισαγόμενα είδη να κυκλοφορούν σε 3 χώρες. Απαίτηση που δύσκολα μπορεί να καλυφθεί από τις περισσότερες εταιρείες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ειδική μαγνητική τομογραφία προβλέπει ποιος ασθενής με ψύχωση θα εμφανίσει ανθεκτική στην αγωγή σχιζοφρένεια [μελέτη]
Αποτελεσματική η ουσία λακανεμάμπη κατά της νόσου Alzheimer
Κέντρα Υγείας στα νησιά: Σοβαρές ελλείψεις και ούτε λόγος για απογευματινά χειρουργεία