"Αν ισχύσει το 25% rebate στα καινούργια σκευάσματα και η αναγκαιότητα αξιολόγησης της καινοτομίας από 6 ευρωπαϊκούς οργανισμούς η Ελλάδα δεν πρόκειται να δει καινούργια φάρμακα τουλάχιστον για την προσεχή πενταετία". Αυτά υποστηρίζει στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας, η οποία κρατά σε αναμονή, τρία νέα της σκευάσματα τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για μία εκδικητική απόφαση, αλλά δεν γίνεται οι επιχειρήσεις να καλούνται πάντα να καλύψουν τα κενά που δημιουργούν οι άστοχες κυβερνητικές αποφάσεις. Αναφέρεται δε χαρακτηριστικά στο προτεινόμενο μέτρο της αξιολόγησης από 6 ευρωπαϊκούς οργανισμούς, τονίζοντας ότι σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν 7 τέτοιοι φορείς, που όμως δεν έχουν το ίδιο πεδίο δράσης. Και εξηγεί άλλος ασχολείται με την κλινική αποτελεσματικότητα του σκευάσματος, άλλος με την οικονομική επίπτωση που μπορεί να έχει στο σύστημα υγείας κ.λπ., ενώ οι αποφάσεις τους δεν είναι πάντα δεσμευτικές.  

Ήδη συνεχίζει η πηγή μας ένα στα τρία φάρμακα που σήμερα διακινείται στην ελληνική αγορά δίνεται από την πλευρά της βιομηχανίας δωρεάν. Και συνεχίζει: εκτός αν το κράτος θέλει από τις εταιρείες να αποδεχτούν μηδενικές πωλήσεις για την πρώτη διετία - τριετία, όταν η απόσβεση ενός σκευάσματος γίνεται στα 10 χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων αποκομίζει και ένα κέρδος.

 Το κράτος έχει έναν κλειστό προϋπολογισμό που μιλά για 1,945 εκατ. ευρώ και προβλέπει άλλα 590 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία. Για να συγκρατήσει τις δαπάνες πρέπει επιτέλους να λάβει δύο  σημαντικές αποφάσεις μας λέει η πηγή μας.

  1. Να πετύχει μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων, ο όγκος των οποίων που διακινείται έχει κωλύσει στο 20% -επί της συνολικής αγοράς- δίνοντας οικονομικά κίνητρα στους ασθενείς, ενώ θεωρεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μειωθεί περαιτέρω και η τιμή τους και το δεύτερο
  2. Να εφαρμοστούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα στην ουσία και όχι στα λόγια. Μολονότι οι γιατροί , όπως αναφέρει το στέλεχος της αγοράς, έχουν την δυνατότητα να συνταγογραφούν επώνυμα σήματα σε ποσοστό   15% , αυτό σήμερα έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Και γιατί όχι αναρωτιέται η πηγή μας, καθώς  απουσιάζει ο όποιος έλεγχος. Σημειώνει δε ότι η τελευταία φορά που άκουσε ότι ο ΕΟΠΥΥ κάλεσε γιατρό προκειμένου ο τελευταίος να εξηγήσει γιατί "ξέφυγε" από το ποσοστό του 15% ήταν το 2014.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]