Η έκδοση του πορίσματος σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει δρομολογηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς αλλάζουν τα στελέχη της Επιτροπής, εκτός από τον πρόεδρο, Δημήτρη Κυριτσάκη ο οποίος παραμένει στη θέση του. Σύμφωνα με αποκλειστική πληροφόρηση του Iatronet στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας, όπου συμμετείχαν επιχειρήσεις του κλάδου εκπρόσωποι της αγοράς ξεκαθάρισαν ότι πουθενά στον κόσμο δεν υφίσταται καρτέλ με πάνω από 4 (το πολύ) επιχειρήσεις (τον εν λόγω ισχυρισμό τον έκανε καθηγητής Ελληνικού Πανεπιστημίου, που παραβρέθηκε στη συνάντηση). Την περίοδο που έγινε καταγγελία, οι επιχειρήσεις στην αγορά των υλικών νεφρού ήταν 28 , ενώ σήμερα 24. 

Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε το 2011 κατόπιν επώνυμης επιστολής αναφορικά με τις τιμές φίλτρων τεχνητού νεφρού και αφορά τα έτη 2010 και 2012. 

Μετά τη καταγγελία, η  Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού διερεύνησε τυχόν διαφοροποιήσεις μεταξύ των τιμών φίλτρων τεχνητού νεφρού στην Ελλάδα και σε επιλεγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τους σκοπούς της συγκεκριμένης έρευνας, η ΓΔΑ διενέργησε αιφνιδιαστικούς ελέγχους, έλαβε καταθέσεις και απέστειλε σειρά ερωτηματολογίων σε επιχειρήσεις του κλάδου.

Η έρευνα της Υπηρεσίας επικεντρώθηκε στη συμπεριφορά των επιχειρήσεων (και το ρόλο της ένωσης αυτών), οι οποίες προμηθεύουν φίλτρα τεχνητού νεφρού με συνθετική μεμβράνη (εφεξής και «φίλτρα τεχνητού νεφρού» ή «φίλτρα») στα δημόσια νοσοκομεία για τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης.

Σύμφωνα με την εισήγηση, οι πρακτικές που εντοπίσθηκαν σε συνάρτηση με τη διενέργεια διαγωνισμών προμήθειας φίλτρων τεχνητού νεφρού, εκτιμήθηκε ότι συνιστούν σειρά ενεργειών, οι οποίες εντάσσονταν σε ένα συνολικό σχέδιο νόθευσης του ανταγωνισμού, κατά παράβαση των άρθρων 1 του Ν.3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ (αντι-ανταγωνιστική σύμπραξη με αντικείμενο τον καθορισμό τιμών και τον περιορισμό της διάθεσης προϊόντος). Στην εισήγησή της η ΓΔΑ αναφέρει ότι οι εταιρείες συνεννοούνταν και "κλείδωναν" τις τιμές των φίλτρων τεχνητού νεφρού σε υψηλά επίπεδα, προκειμένου στο Παρατηρητήριο Τιμών Προμηθειών Υγείας να μην υπάρχουν χαμηλές τιμές. 

Θυμίζουμε ότι η εισήγηση δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο
Καούρες: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία και η ψηφιακή ζωή των εφήβων