Καθώς έφτασε η άνοιξη και οι αλλεργίες,  η κατηγορία των αντιαλλεργικών σκευασμάτων έχει την τιμητική της. Την περίοδο Απριλίου - Μαίου, όπως μας λένε φαρμακοποιοί, η συγκεκριμένη κατηγορία διπλασιάζει το ποσοστό της επί του τζίρου που κάνει το φαρμακείο.

Συγκεκριμένα, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους το ποσοστό τους επί των μηνιαίων πωλήσεων που κάνει το φαρμακείο - και οι οποίες υπολογίζονται μεσοσταθμικά σε 16.000 ευρώ- ανέρχεται στο 4-5%, την εποχή που διανύουμε μπορεί να φθάσει και στο 10% περίπου. Σε ετήσια βάση, ο συνολικός τζίρος της κατηγορίας εκτιμάται στα 7 εκατ. ευρώ, με την λιανική τιμή απόδειξης να είναι για τα επώνυμα σήματα από 4,5 ευρώ μέχρι και 9 ευρώ. Ωστόσο, το πιο φθηνό σκεύασμα  που κυκλοφορεί στην αγορά είναι ελληνικό, με τιμή 3,72 ευρώ.

Μολονότι στην κατηγορία διατηρούν παρουσία όλες οι φαρμακοβιομηχανίες με διάφορα σκευάσματα σε διάφορες μορφές (χάπια, σιρόπια, σπρέι, τζελ), το παιχνίδι επικεντρώνεται μεταξύ 4 πολυεθνικών παικτών. Ένα εξίσου σημαντικό γνώρισμα της κατηγορίας είναι  οι πολυπληθείς κωδικοί που περιλαμβάνει και που αν και ανέρχονται σε δεκάδες, η μεγαλύτερη κινητικότητα επικεντρώνεται σε μόλις 15.

Επίσης, κάποια  από αυτά τα σκευάσματα συνταγογραφούνται, ενώ το 90% των ασθενών επιλέγει τελικώς να τα αγοράσει ιδιωτικά, καθώς τους έρχεται φθηνότερη  η αγορά τους, αφού αποφεύγουν αφενός την επίσκεψη στο γιατρό και αφετέρου το κόστος του 1 ευρώ στη συνταγή.  

Σε συνομιλία που είχαμε με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνο Λουράντο, μας επιβεβαίωσε ότι την περίοδο που διανύουμε παραδοσιακά παρατηρείται έξαρση των αλλεργιών, η οποία φθάνει μέχρι και την καλοκαιρινή περίοδο. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι ενώ ο ερχομός της Άνοιξης με την ανθοφορία αποτελούν την βασικότερη αιτία των αλλεργιών δεν είναι  ο μόνος παράγοντας. Ευθύνη έχει πλέον και η κρίση και ειδικότερα  η κακή –όχι σωστή- χρήση των φαρμάκων που έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένηση του οργανισμού και άρα εύκολα μπορεί κάποιος να προσβληθεί από κάποια αλλεργία.    

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΠΙΣ καλύπτει τις επικείμενες κινητοποιήσεις των εργαστηρίων λόγω clawback
169η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Ίο
ΒΙΑΝΕΞ: Η πρώτη φαρμακευτική εταιρεία που πιστοποιείται για το Εργαστήριο Έρευνας και Ανάπτυξης στην Πάτρα από την TÜV HELLAS