Σήμερα στην ενοικίαση οξυγόνου, ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τον μήνα 90 ευρώ. Η δική μας πληροφόρηση είναι ότι υπάρχει πλάνο να πέσει στα 45 (στο μισό δηλαδή). Επίσης, haircut προγραμματίζεται και στους νεφελοποιητές, ο καθένας από τους οποίους σήμερα κοστίζει στον Οργανισμό μέχρι και 250 ευρώ (καινούργιο το μηχάνημα κάνει 500-600 ευρώ). Φήμες λένε ότι η τιμή θα  πέσει στα 130 ευρώ συν ΦΠΑ.

Από την άλλη, παράγοντες μιλώντας στο Iatronet, ανέφεραν ότι υπάρχει σχεδιασμός σε κάποια αναλώσιμα είδη να ανέβει η τιμή τους, όπως για παράδειγμα στα βελονάκια που χρησιμοποιούν οι ινσουλινοεξαρτόμενοι.

Το θέμα είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και μετά από τις συναντήσεις που έχουν κάνει με στελέχη του ΕΟΠΥΥ, ότι στόχος του Οργανισμού είναι η εξοικονόμηση περίπου 150 εκατ. ευρώ από τα αναλώσιμα και τα ιατροτεχνολικά υλικά.

Σήμερα η συγκεκριμένη αγορά, αν και ακόμη παραμένει αχαρτογράφητη, εκτιμάται περί τα 450-500 εκατ. ευρώ. Η εξοικονόμηση των 150 εκατ. ευρώ θα γίνει αφενός μέσω της νέας τιμολόγησης των υλικών, όπου θα υπερτερούν οι μειώσεις και η οποία προωθείται άμεσα και αφετέρου μέσω της πλήρους προσαρμογής όλων των ιατρών στη νέα διαδικασία (της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για το σύνολο των υλικών).

Σήμερα, από κάποιους γιατρούς, μας ανέφερε στέλεχος από τον κλάδο των φαρμακοποιών, δεν γίνεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα αναλώσιμα σαγχάρου και για αυτό το λόγο έχει δοθεί παράταση προσαρμογής από τον ΕΟΠΥΥ μέχρι 21 Απριλίου. Κατά την ίδια πηγή, η επέκταση της προσαρμογής και σε αυτά τα υλικά είναι άκρως απαραίτητη, καθώς  αποτελεί ίσως μία από τις βασικότερες  κατηγορίες αναλωσίμων, με εκτιμώμενο τζίρο 85-90 εκατ. ευρώ περίπου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια