Σε γενικό κάλεσμα προς όλες τις μονάδες εργαστηριακής ιατρικής, δηλαδή τα διαγνωστικά κέντρα- εταιρείες αλλά και σε φυσικά πρόσωπα, σκέφτεται να προχωρήσει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση του οργάνου απέναντι στο Κράτος. Σε συνομιλία που είχαμε με μέλος που μετέχει στο ΔΣ του ΠΑΣΙΔΙΚ, μας ανέφερε ότι σήμερα τα μέλη του Συνδέσμου είναι 210, ενώ σε πανελλαδική βάση οι φορείς που προσφέρουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης φθάνουν τις 3.500 σε πανελλαδική βάση. Από αυτούς, οι 350 είναι διαγνωστικά κέντρα- εταιρείες και υπάρχουν και άλλα 3.150 φυσικά πρόσωπα –επιστήμονες του χώρου. Διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες: τους ακτινολόγους, τους βιοπαθολόγους, τους πυρηνικούς ιατρούς και τους παθολογοανατόμους-κυταρρολόγους.

Το γενικό κάλεσμα θα αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης στην προσεχή τακτική γενική συνέλευση της ΠΑΣΙΔΙΚ, η οποία έχει δρομολογηθεί για τα τέλη Μαΐου. Σύμφωνα με την πηγή μας, η ισχυροποίηση της ΠΑΣΙΔΙΚ με νέα Μέλη θα σημάνει ένα ακόμη όφελος, καθώς θα μπορέσει να μειωθεί η συνδρομή προς το όργανο. Στο σύνολο των μελών που έχει σήμερα ο ΠΑΣΙΔΙΚ (210) το 50% παρουσιάζει ανεξόφλητες οφειλές ως προς τη συνδρομή προηγούμενων ετών. Η ετήσια συνδρομή είναι από 100 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και φθάνει τα 300 ευρώ για την ανώνυμη εταιρεία.

Όπως μας ανέφερε η πηγή μας, η ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης από τον ιδιωτικό τομέα είναι μονόδρομος, καθώς τα προβλήματα στο Δημόσιο αντί να περιορίζονται αυξάνονται γεωμετρικά. Και όπως ο ίδιος λέει: αν ο Δημόσιος Τομέας δεν δουλέψει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας. Αυτό, κατά το στέλεχος του ΠΑΣΙΔΙΚ, σημαίνει ότι το Δημόσιο θα συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες υγείας με μεγάλη καθυστέρηση και οικονομικό κόστος για την Εθνική οικονομία και τους Έλληνες ασθενείς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]