Μία μακροσκελής λίστα με 17.000 δωρεάν νοσηλείες στο “Ερρίκος Ντυνάν” υπάρχει στη δικογραφία της υπόθεσης, η οποία έχει φτάσει στο Συμβούλιο Εφετών.

Αυτό ανέφερε την Πέμπτη ο πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ανδρέας Μαρτίνης, καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας.

Απαντώντας σε ερώτηση μέλους της επιτροπής, ο κ. Μαρτίνης τόνισε πως στη λίστα υπάρχουν μόλις 1.700 άποροι με τη νομική έννοια του όρου, ενώ περιλαμβάνονται δωρεάν νοσηλείες σε φτωχούς και “φέσια επωνύμων”.

Αναφερόμενος στην επίμαχη μεταβίβαση του νοσοκομείου στην Τράπεζα Πειραιώς, επέρριψε ευθύνες σε μία σειρά από πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς λειτουργούς:

“Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε το σύστημα άλωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο Ανδρέας Λοβέρδος έσκαψε τον λάκκο του 'Ερρίκος Ντυνάν' και ο Άδωνις Γεωργιάδης μάς έριξε μέσα”.

Ο κρατούμενος σήμερα Ανδρέας Μαρτίνης κάλεσε την επιτροπή να τον εξετάσει κατ΄ αντιπαράσταση με τους πολιτικούς που εγκαλεί.

Έριξε ευθύνες σε κρατικούς λειτουργούς, σημειώνοντας πως τον πίεσαν προκειμένου να γίνει η μεταβίβαση του νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν” στην τράπεζα Πειραιώς.

Εκτίμησε πως ο πρώην υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης πιέστηκε να “περάσει” τροπολογία στη Βουλή, με την οποία άνοιγε ο δρόμος για μεταβίβαση του νοσοκομείου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι “φωτογραφική” η συγκεκριμένη διάταξη, στην περίπτωση που ο τότε υπουργός δεν την έφερε στη Βουλή κατόπιν πιέσεων.

Αναφέρθηκε με σκληρά λόγια κατά συγκεκριμένου υπαλλήλου του ΣΔΟΕ, λέγοντας πως ήταν “τιμωρός” του, έχοντας την ευθύνη για κάθε φορολογικό έλεγχο του κ. Μαρτίνη, παρότι ο ίδιος διόρισε δύο συγγενείς του στο “Ερρίκος Ντυνάν”, έπειτα από επιστολή πολιτικού προσώπου.

Σαμαράς

Ο κ. Μαρτίνης είπε πως αποτάνθηκε και στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όχι γιατί ήταν υπερφίαλος και θεωρούσε πως μπορούσε να βλέπει τον πρωθυπουργό, αλλά επειδή γνώριζε τον κ. Σαμαρά από το 1971.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο τότε πρωθυπουργός τον παρέπεμψε σε στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου, ο οποίος λίγο αργότερα έπαψε να ασχολείται μαζί του, μεταφέροντας σε άλλα πρόσωπα πως δεν ασχολείται με κλέφτες.

Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης ανακοίνωσε στα μέλη της πως από τα έγγραφα που έχει λάβει προκύπτει πως το οφειλόμενο ποσό του “Ερρίκος Ντυνάν” προς τις τράπεζες ήταν της τάξης των 94,5 εκατομμυρίων ευρώ και πως η συμβάσεις μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς έναντι 19,5 εκατομμυρίων.

Το σύνολο των οφειλών που είχε το νοσηλευτικό ίδρυμα προς τους προμηθευτές του είχε ανέλθει στα 300 εκατομμύρια ευρώ.