Με τέσσερα αιτήματα-παρεμβάσεις κατεβαίνει σήμερα Πέμπτη στη Βουλή, ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης ιδιωτικών κλινικών (ΠΕΙΚ), κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, όσον αφορά το νομοσχέδιο  για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αυτά είναι:

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο Οικογενειακός Ιατρός θα είναι αυτός που θα παραπέμπει τον ασθενή στο Δημόσιο Νοσοκομείο, και αν το τελευταίο δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του ασθενή, μόνο τότε θα προτείνει ιδιωτική κλινική. Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο άρθρο, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, καταργεί την ελεύθερη και συνάμα συνειδητή επιλογή και αναφαίρετο δικαίωμα που έχει κάθε πολίτης να κάνει το καλύτερο δυνατό που μπορεί για την υγεία του.

Άλλο σημείο «αγκάθι» στο νομοσχέδιο, αφορά την ίδρυση φαρμακείων, εντός των μονάδων δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Σε αυτό ορίζεται η δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου στις κλινικές κάτω των 60 κλινών, για την λειτουργία του οποίου όμως ζητάται η πρόσληψη πτυχιούχου φαρμακοποιού. Μία τέτοια ρύθμιση, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει ένα επιπλέον κόστος ύψους 2.500 ευρώ (μεικτά) μηνιαίως. Η αντιπρόταση που σκοπεύει να κάνει ο εκπρόσωπος των ιδιωτικών κλινικών είναι να υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας φαρμακείου σε μονάδες που λειτουργούν κάτω από 40 κλίνες αλλά να το διαχειρίζεται φαρμακοϋπάλληλος.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις έχουν προκληθεί και από την προνομιακή μεταχείριση, όπως λέει ο κ. Γ. Σαραφιανός, που τυγχάνουν οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας. Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει οι κλινικές υπάγονται σε 24% ΦΠΑ, όχι όμως και οι ΜΗΝ. Αυτό όμως παραβιάζει αφενός το νόμο 3842 του 2010, αλλά και κοινοτικές οδηγίες βάσει των οποίων χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς διανυκτέρευση υπάγονται σε χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Το τέταρτο σημείο του νομοσχεδίου που έχει προκαλέσει την αντίδραση των εκπροσώπων της δευτεροβάθμιας περίθαλψης αφορά την εισαγωγή τιμής πώλησης των φαρμάκων από τα φαρμακεία των γενικών ιδιωτικών κλινικών σε νοσοκομειακή τιμή συν 5% συν ΦΠΑ. Τι σημαίνει αυτό; Όπως μας λέει ο κ. Γ. Σαραφιανός, 5% είναι μόνο το rebate που μπαίνει πάνω στο τιμολόγιο. Αν υπολογιστεί το 45-50% που είναι το clawback συν το κόστος λειτουργίας των φαρμακείων, τότε δεν απομένει τίποτα ως κέρδος για τη μονάδα. Η αντιπρόταση που πρόκειται να γίνει είναι η εξής: η τιμολόγηση φαρμάκων να γίνει σε ξεχωριστό τιμολόγιο, το οποίο δεν θα έχει περικοπές και η πώληση προς ΕΟΠΥΥ να γίνεται σε χονδρική τιμή με +3% (περιθώριο κέρδους), το οποίο επί της ουσίας θα χρησιμοποιείται για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων. 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά