Εκτός χρονοδιαγράμματος αναμένεται να βγει ένα ακόμη πλάνο του Υπουργείου Υγείας- και συγκεκριμένα αυτό που αφορά την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των ιδιωτικών μονάδων δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Μολονότι η σχετική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 6 παράγοντες του Υπουργείου, έναν εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και έναν εκπρόσωπο από την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών έχει συσταθεί, εκκρεμεί η δημοσίευσή της και σε ΦΕΚ, προκειμένου να ξεκινήσει να λειτουργεί.

Από την πλευρά των κλινικών, όπως μας ανέφερε παράγοντας του κλάδου, η απάντηση που έχουμε από την πλευρά του Υπουργείου είναι ότι από μέρα σε μέρα θα γίνει η περιβόητη δημοσίευση στο ΦΕΚ. Το θέμα, κατά τον ίδιο, είναι ότι όσο περνά ο καιρός και δεν γίνεται αυτό, αφενός είναι κατά των εκπροσώπων του κλάδου, που γνωρίζουν ότι θα έχουν λίγο χρόνο να προσαρμοστούν στις όποιες αλλαγές, αφετέρου κατά της Επιτροπής που δεν θα έχει να εμφανίσει έργο. Το οποίο, πρωταρχικώς, είναι η δέσμευση που έχει λάβει,   ότι μέχρι τα τέλη του χρόνου θα πρέπει να έχει καταθέσει την εισήγησή της στους αρμοδίους για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Και η οποία εισήγηση από τη στιγμή που θα γίνει πρέπει να πάρει την έγκριση του Υπουργού για τις αλλαγές που περιλαμβάνει –άρα απαιτείται χρόνος- και στη συνέχεια, εφόσον δεν χρειάζονται τροποποιήσεις να πάει στη Βουλή και να γίνει Νόμος.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο  των ιδιωτικών κλινικών δεν θα αφορά μόνο θέματα που άπτονται στην λειτουργία των μονάδων (όπως ο αριθμός κλινών ή τα τετραγωνικά μέτρα που πρέπει να καλύπτουν) αλλά και θέματα εργασιακά (προσωπικό),  συνεργασίες με γιατρούς, γραφειοκρατικές διαδικασίες σε περιπτώσεις όπως προσθήκης ή αφαίρεσης ειδικοτήτων κ.λπ.

Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι με την ενεργοποίηση του νέου νομοθετικού πλαισίου θα «ξεμπλοκάρουν» επενδύσεις στον χώρο που έχουν παγώσει επί παραδείγματι για πολεοδομικά ζητήματα. Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρον για την έκδοσή του φαίνεται να έχουν και ξένοι όμιλοι από τον χώρο της υγείας του εξωτερικού, οι οποίοι όμως για να επενδύσουν θέλουν σαφές πλαίσιο, τουλάχιστον κάτι τέτοιο λέγεται ότι ακούστηκε στα ενδότερα του Υπουργείου Οικονομικών.!      

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA