Επιστολές σε επτά φαρμακευτικές εταιρείες έστειλε σύμφωνα με ξένο δημοσίευμα  η αμερικανική επιτροπή εποπτείας ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τις στρατηγικές τιμολόγησης των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Οι επιστολές εστάλησαν στην θυγατρική της Bayer, στη Biogen, στην θυγατρική της Merck EMD Serono, στις αμερικανικές μονάδες των ελβετικών εταιρειών Novartis και Roche (ROG: SIX), στη Sanofi Genzyme και στην Teva.

Η επιτροπή εποπτείας ανέφερε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, η οποία σημείωνε ότι οι ετήσιες πωλήσεις φαρμάκων MS διπλασιάστηκαν από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχεδόν 9 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2008 έως το 2012, χωρίς αντίστοιχη αύξηση του όγκου των ασθενών που έχουν συνταγογραφηθεί.

Οι συντάκτες της μελέτης έγραψαν: «Η επιτυχία της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην εισαγωγή νέων θεραπειών στην αγορά για τη θεραπεία έχει βελτιώσει τη φροντίδα των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση. Ωστόσο, η αχαλίνωτη αύξηση του κόστους των φαρμάκων έχει οδηγήσει σε μεγάλα περιθώρια κέρδους ".

Η πολλαπλή σκλήρυνση επηρεάζει περίπου 400.000 άτομα στις ΗΠΑ και 2.5 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.

Όταν ρωτήθηκε για την υψηλή τιμή των σκευασμάτων, ο Αμερικανικός Σύνδεσμος για τη Σκλήρυνση κατά πλάκας (MSAA) απάντησε ότι: "Το κόστος των φαρμάκων για τη θεραπεία της πολλπαλής σκλήρυνσης είναι ένα σημαντικό θέμα και υποστηρίζουμε το μειωμένο κόστος αυτών των φαρμάκων.

Σε μια συνέντευξη με το CNN, ο κ. Wanaka -εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας υποστήριξης Patients for Affordable Drugs -δήλωσε: "Πολλοί οργανισμοί υποστήριξης ασθενών κάνουν πολύ καλή δουλειά, αλλά δεν εξυπηρετούν τα μέλη τους επειδή χρηματοδοτούνται από φαρμακευτικές εταιρείες".

Σημειώνει ότι η Εθνική Ένωση για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας δημοσιοποιεί στους ιστοτόπους της ότι λαμβάνει χρήματα από φαρμακευτικές εταιρείες. Το 2015, η ένωση έλαβε περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη -μεταξύ άλλων - της αμειβόμενης διαφήμισης.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα