Πολλά νέα φάρμακα και θεραπείες έχουν αναδειχθεί φέτος για τη βελτίωση της διαχείρισης και των προγνώσεων των ασθενών που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Οι τομείς που καλλιεργούνται με αυξανόμενη θεραπεία, όπως η ογκολογία, τα αντιρευματικά και τα αντι-ιικά, αυξάνουν σημαντικά τις πωλήσεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων. 

Oι κορυφαίες περιοχές φαρμακευτικής θεραπείας το 2017, σύμφωνα με δημοσίευμα του IgeaHub Pharmaceutical Club είναι οι εξής:

Ογκολογία

Η ογκολογία διατηρεί την κορυφαία της θέση ως περιοχή θεραπείας καθώς εμφανίζονται νέες και αποτελεσματικές  θεραπείες. Έμφαση δίνεται στη γήρανση του πληθυσμού που είναι πιθανότερο να επηρεαστεί από αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια. Οι πρόοδοι στη θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της ακτινοβολίας, της χειρουργικής επέμβασης και των θεραπειών φαρμάκων, βοήθησαν τους ασθενείς να ζήσουν περισσότερο. Το 2016, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα ογκολογίας και οι πωλήσεις OTC έφτασαν τα 93,7 δισ. δολάρια, με το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς στο 11,7%.

Αντι-Ρευματικά

Η Abbvie, μια παγκόσμια φαρμακευτική εταιρεία, εξακολουθεί να κυριαρχεί στην αντιρευματική αγορά, με το αντιρευματικό προϊόν της adalimumab. Η Celgene διατηρεί επίσης την ηγετική της θέση λόγω της τεράστιας δημοτικότητας του apremilast. Το 2016, η παγκόσμια πώληση των αντι-ρευματικών φαρμάκων έφθασε τα 53,3 δισ. δολάρια.

Αντι-ιικά

Η Gilead συνεχίζει να κυριαρχεί στην αγορά κατά των ιών μέχρι το 2017, με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς των edipasvir και sofosbuvir, δημοφιλών συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C. Το 2016, τα φάρμακα με συνταγή για αντι-ιικά φάρμακα  έφτασαν τα 48,5 δισ. με το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς στο 6,0%.

Αντιδιαβητικά

Το 2016, οι φαρμακευτικές εταιρείες κέρδισαν 43,6 δισ. Δολάρια μέσω της πώλησης αντι-διαβητικών συνταγογραφούμενων φαρμάκων και OTC. Νέα και καινοτόμα φάρμακα έχουν εισέλθει στην αγορά αυτή.  Η Novo Nordisk είναι ο σημαντικότερος παίκτης στον κλάδο ο οποίος κέρδισε 12,9 δισ. δολάρια το 2016 πωλώντας αντιδιαβητικά φάρμακα.

Βρογχοδιασταλτικά

Αυτές οι κατηγορίες φαρμάκων χρησιμοποιούνται για να χαλαρώσουν τον βρογχικό λείο μυ για να ανοίξουν το πέρασμα της αναπνοής. Το 2016, οι φαρμακευτικές εταιρείες κέρδισαν 28,3 δισ. δολάρια μέσω της πώλησης αυτών των φαρμάκων.

Εμβόλια

Οι εταιρείες της αγοράς των εμβολίων περιλαμβάνουν τις GlaxoSmithKline, Merck, Pfizer και Sanofi. Μοιράζονται περίπου το 20% της παγκόσμιας αγοράς εμβολίων. Οι παγκόσμιες πωλήσεις εμβολίων έφθασαν τα 27,5 δισ. δολάρια το 2016.

Αντι-υπερτασικά

Σχεδόν 75 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από υπέρταση ή επίμονη αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Τα διουρητικά είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για υπέρταση που συνιστάται από τους περισσότερους γιατρούς και κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς για τα αντιϋπερτασικά. Το 2016, οι πωλήσεις έφθασαν τα 24,8 δισ. δολάρια, με παγκόσμιο μερίδιο αγοράς 3,1%.

Αισθητήρια όργανα

 Οι φαρμακευτικές εταιρείες κέρδισαν 20,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 πωλώντας φάρμακα που λειτουργούσαν στα αισθητήρια όργανα, με το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς ν να είναι στο 2,5%. Αυτά τα όργανα χρησιμοποιούνται για την αφή, την οσμή, τον ήχο, την όραση ή τη γεύση.

Αντιπηκτικά

Οι παγκόσμιες πωλήσεις αντιπηκτικών ανήλθαν στα 14,1 δισ. δολάρια το 2016, με 1,8% του μεριδίου αγοράς. Τα αντιπηκτικά χρησιμοποιούνται για την πρόληψη θρόμβων αίματος.  

Ανοσοκατασταλτικά

Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση και ο λύκος. Περισσότεροι από 23,5 εκατομμύρια Αμερικανοί επηρεάζονται από αυτοάνοση ασθένεια. Η παγκόσμια πώληση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων έφθασε τα 11,6 δισ. δολάρια το 2016.

Πηγές:
https://igeahub.com/2017/08/22 /top-10-pharmaceutical-therapy -areas-in-2017/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA