Το 2016, η παγκόσμια πώληση αντι-ιικών φαρμάκων έφθασε τα 58,5 δισ. δολάρια, με το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς να είναι 6,0%, όπως αναφέρει το Ιgeahub Pharmaceutical Club. 

'Oπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι  συνήθεις τύποι ιογενών ασθενειών είναι το κρύο, η γρίπη, η ανεμοβλογιά, το HIV / AIDS, η ιογενής ηπατίτιδα, ο ιός HPV, η ιογενής μηνιγγίτιδα, ο έρπης κλπ. Αυτές οι ασθένειες είναι συχνά μεταδοτικές. Όταν ένας ιός εισέρχεται στο σώμα και αρχίζει να πολλαπλασιάζεται, μπορεί να εξαπλωθεί από το ένα άτομο στο άλλο. Ορισμένες από αυτές τις ιογενείς ασθένειες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, προκαλώντας επιπλοκές όπως η πνευμονία και η διάρροια.

Επιδημιολογία

Οι ιοί μπορούν να εξαπλωθούν από το ένα άτομο στο άλλο με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, ο αέρας, τα τρόφιμα ή το νερό που έχουν μολυνθεί από τον ιό ή έχουν σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο μπορεί να προκαλέσουν ιογενή νόσο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι οικοδεσπότες ιών, όπως κουνούπια ή ποντίκια, μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια.

Οι άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να επηρεαστούν από μια ιογενή ασθένεια. Ωστόσο, οι πολύ νέοι και πολύ ηλικιωμένοι, καθώς και αυτοί που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες ή επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από αυτές τις ασθένειες. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρουν ότι μεταξύ 71% και 85% των θανάτων που σχετίζονται με την εποχική γρίπη εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω κάθε χρόνο, κυρίως επειδή με την ηλικία, η ανοσολογική άμυνα του ανθρώπου γίνεται ασθενέστερη. Στις ΗΠΑ, 57.062 άτομα έχασαν τη ζωή τους το 2015 λόγω γρίπης και πνευμονίας.

Η Gilead Sciences κυριάρχησε στην αγορά αυτή, με το παγκόσμιο μερίδιο της στο 57,1% εκείνο το έτος. Η εταιρεία κέρδισε 27,7 δις δολ. το 2016 με την πώληση αντι-ιικών όπως τα Bictegravir / F / TAF, Descovy και Genvoya.

Η GlaxoSmithKline διατηρεί επίσης την ηγετική της θέση λόγω της τεράστιας δημοτικότητας του HIV Integrase Inhibitor Triumeq, η οποία κέρδισε 2,4 δισ. δολάρια το 2016. Η εταιρεία κέρδισε επίσης 1,3 δισ. δολάρια παγκοσμίως μέσω των πωλήσεων ενός άλλου σκευάσματος HIV Integrase Inhibitor, Tivicay. Ένας άλλος κυρίαρχος παράγοντας σε αυτήν την αντι-ιογενή αγορά είναι η Merck & Co, η οποία κέρδισε  2,1 δισ. δολ., ενώ το μερίδιό της διαμορφώθηκε στο 4,3% για το  2016, με το 4,3%.

Πηγές:
https://igeahub.com/2017/10/01/top-10-pharmaceutical-companies-2017-anti-virals-2/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο