Η παγκόσμια αγορά ογκολογίας αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό 7,5%, ενώ οι δέκα πρώτες εταιρείες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο του μεριδίου αγοράς. Aυτά αναφέρονται σε δημοσίευμα του ΙgeaHub Pharmaceutical club, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η  Roche βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τρία φάρμακα, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 45% των εσόδων. Το Revlimid της Celgene συγκεντρώνει τις περισσότερες πωλήσεις, με ρυθμό αύξησης 20% από το 2015. Ενδιαφέρον είναι ότι τα 10  ογκολογικά φάρμακα είχαν το 2016  μια αύξηση 13% από τον αντίστοιχο κατάλογο του 2015.

Η δεκάδα των πιο δυνατών σκευασμάτων βάσει πωλήσεων είναι κατά σειρά η εξής:

Revlimid

Παρασκευάζεται από τη Celgene. Το φάρμακο ενδείκνυται σε πολλαπλό μυέλωμα, μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα και λέμφωμα κυττάρων μανδύα. Νέες ενδείξεις όπως το λέμφωμα μη-Hodgkin (NHL) οδήγησαν στον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Η προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μέχρι το 2022 στην Ευρώπη και το 2027 στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε υψηλές πωλήσεις και σε  ρυθμό ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια.

Avastin

Το φάρμακο κατατάσσεται δεύτερο στη λίστα εξαιτίας της ευρέως διαδεδομένης χρήσης του στον καρκίνο του παχέος εντέρου,  στον καρκίνο των ωοθηκών, στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κ.λπ. Το φάρμακο συνεχίζει να αναπτύσσεται έντονα στη διεθνή αγορά, ιδίως μετά την έγκρισή του από την Κίνα για την ένδειξη καρκίνου του πνεύμονα το 2015.  

Herceptin

Επίσης ανήκει στη Roche (όπως και το προηγούμενο). Το φάρμακο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του πρώιμου και προχωρημένου καρκίνου του μαστού μαζί με τον καρκίνο του στομάχου. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4%, ενισχύθηκαν με πρόσθετες εγκρίσεις αποζημίωσης στην Κίνα και συνεχίστηκε η ανάπτυξη στις Η.Π.Α.

Rituxan

Αυτό το προϊόν ενδείκνυται σε συνήθεις μορφές καρκίνου του αίματος, ρευματοειδούς αρθρίτιδας κ.λπ. Η αυξανόμενη ζήτηση παρατηρήθηκε στην Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.  Είναι ένα από τα πιο ευάλωτα φάρμακα της Roche εξαιτίας της εκπνοής της πατέντας μέχρι το τέλος του 2017 στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ μετά το 2019.

Opdivo

Πολύ ισχυρή ανάπτυξη του φαρμάκου, μπορεί να αποδοθεί στην ισχυρή πρόσληψη σε όλους τους τύπους όγκων. Ενδείκνυται κυρίως για  μεταστατικό μελάνωμα, καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων κ.ά Τα έσοδα από τις ΗΠΑ και τα διεθνή, αυξήθηκαν εκθετικά λόγω της αυξημένης ζήτησης που προέκυψε από την ταχεία εμπορική αποδοχή για διάφορες ενδείξεις, όπως το μελάνωμα, η κεφαλή και ο λαιμός, ο πνεύμονας, ο νεφρός και ο καρκίνος του αίματος.

Gleevec

Η αισθητή μείωση των πωλήσεων αυτού του προϊόντος από τη Novartis οφείλεται στον γενικό ανταγωνισμό στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και σε ορισμένες χώρες της ΕΕ για το μεγαλύτερο μέρος του 2016. Στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ορισμένα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας έληξαν τον Δεκέμβριο του 2016 και άρχισε γενικός ανταγωνισμός. Αυτό μπορεί να οδηγήσει περαιτέρω στην πτώση των πωλήσεων.

Imbruvica

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας (CLL), λεμφώματος κυττάρων μανδύα κ.λπ. Η αύξηση των εσόδων της Imbruvica οφείλεται στην αύξηση του μεριδίου αγοράς λόγω των εγκεκριμένων ενδείξεων. Οι παγκόσμιες πωλήσεις αυξήθηκαν περισσότερο από 100% το 2016 ως αποτέλεσμα των κερδών των μεριδίων αγοράς που ακολούθησαν τις εγκρίσεις FDA και EMA ως θεραπεία πρώτης γραμμής για ασθενείς με CLL.

Velcade

Αναπτυγμένο από την Takeda και την J & J, η ανάπτυξη του Velcade επηρεάστηκε αρνητικά από τον ανταγωνισμό γενικής χρήσης. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλαπλού μυελώματος, λεμφώματος κυττάρων μανδύα. Ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε επίσης εξαιτίας της λήξης και ακυρότητας του διπλώματος ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ στο 2015.

Zytiga

Χρησιμοποιείται ως θεραπεία για μεταστατικό καρκίνο του προστάτη. Αυξήθηκε μόλις κατά 1% το 2016 έναντι του 2015. Η ασήμαντη αύξηση μπορεί να αποδοθεί στις πωλήσεις στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, οι οποίες αντιστάθμισαν τις χαμηλότερες πωλήσεις στην Ευρώπη λόγω του ανταγωνισμού.

Xtandi

Η Pfizer επέκτεινε το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της με αυτό το φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη. Η εταιρεία αναπτύσσει και εμπορεύεται το Xtandi μέσω συνεργασίας με την Astellas. Η Astellas διαθέτει αποκλειστικά δικαιώματα εμπορικής εκμετάλλευσης για το Xtandi εκτός των ΗΠΑ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;