Προχωρούν οι διαδικασίες για τη συνεργασία μεταξύ της LogisCoop -ανήκει στην ΟΣΦΕ- και του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), προκειμένου η πρώτη να αναλάβει την διανομή κάποιων κωδικών της δεύτερης. Δεν έχει καθοριστεί ακόμη ο αριθμός τους, όπως και το ακριβές ποσοστό με το οποίο και θα πληρώνεται η Logiscoop (πιθανότατα με τον αριθμό των παλετών). Στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι προχωρά η συνεργασία και το πιθανότερο είναι να κλείσει πριν τα τέλη του έτους, είναι ότι η Logiscoop έχει καταθέσει στον ΕΟΦ τα απαιτούμενα έγγραφα προκειμένου να πάρει άδεια φαρμακαποθήκης, ενώ έχει προμηθευτεί και την απαραίτητη μηχανή για την τοποθέτηση EΟΦ-σήμανσης πάνω στις συσκευασίες. 

Σήμερα ο ΙΦΕΤ εισάγει περί τους 700 κωδικούς, από τους οποίους οι 350 κωδικοί μπορεί να είναι από 1 έως 500 κομμάτια το χρόνο. Από το σύνολο των κωδικών, μόλις οι 40 αντιπροσωπεύουν το 75% του όγκου που διακινεί ο ΙΦΕΤ σε νοσοκομεία και φαρμακεία. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, οι ετήσιες εισαγωγές του σε φάρμακα φθάνουν τα 2,5 εκατ. τεμάχια. Καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΙΦΕΤ παρά την κρίση, δεν έχει αυξήσει τις εισαγωγές σκευασμάτων -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- που πραγματοποιεί, ενώ μία θετική εξέλιξη είναι ότι σκεύασμα για τον καρκίνο το οποίο και εισήγαγε λόγω της αποχώρησής του από την ελληνική αγορά, μόλις πριν ένα μήνα ανέλαβε την αντιπροσωπεία του άλλη ελληνική εταιρεία.  

Πέρυσι, οι πωλήσεις του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας  διαμορφώθηκαν στα 58 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, υπογραμμίζουν οι πηγές μας, αν και η ροή των πληρωμών από το Δημόσιο και τα νοσοκομεία είναι πιο ομαλή σε σχέση με το παρελθόν, παρόλα αυτά είναι ένα πρόβλημα, καθώς οι παραγγελίες που κάνει προπληρώνονται. Σύμφωνα με στοιχεία του τρέχοντος μήνα, τα νοσοκομεία οφείλουν στον ΙΦΕΤ, περί τα 11,9 εκατ. ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ περί τα 5 εκατ. ευρώ. Οι τρεις μεγαλύτεροι οφειλέτες του από τα νοσοκομεία είναι το Αγία Σοφία με 1,420 εκατ. ευρώ, δεύτερο το Λαϊκό με 917 εκατ. ευρώ, τρίτο το Αττικό με 876 εκατ. ευρώ και τέταρτος είναι ο Ευαγγελισμός με 849 εκατ. ευρώ. Οι πληρωμές όσον αφορά τα νοσοκομεία φθάνουν το 8μηνο, ενώ ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει στο τετράμηνο. Το θετικό είναι  ότι εξαιτίας της ομαλότερης ροής πληρωμών που υπάρχει κατάφερε ο ΙΦΕΤ, την τελευταία διετία να ξεπληρώσει 8 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις