Στα 318 δισ. δολάρια ανήλθαν οι εξαγωγές φαρμάκων και φαρμακευτικών το 2016, αναφέρει δημοσίευμα του howmush net, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 1,5% έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Παρόλα αυτά, ο κλάδος της ιατρικής παραμένει ένας  από τους κορυφαίους κλάδους της οικονομίας στο κόσμο.   

Όπως αποκαλύπτει ο χάρτης, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των συνολικών εξαγωγών του κλάδου ανάμεσα στο βορρά και στο νότο. Το Βόρειο Ημισφαίριο εξάγει 55 φορές περισσότερα φάρμακα και φαρμακευτικά από ό,τι το Νότιο Ημισφαίριο.

Ενώ η Ευρώπη κατέχει κυρίαρχο μερίδιο αγοράς 79,2%, το σύνολο της Κεντρικής Αμερικής, της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και της Ωκεανίας εξάγει μόνο το 1,8% των φαρμάκων  στον κόσμο. Η Αφρική εξάγει τα λιγότερα (0,2%), παρά το γεγονός ότι έχει το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Στην Αφρική συγκεκριμένα, αναφέρει το δημοσίευμα, η διαφορά είναι αμφίβολη. Οι Αφρικανοί μαστίζονται από ασθένειες και παθήσεις αλλά δεν έχουν σημαντική αγορά φαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα εισάγουν όλα. Με λίγους πόρους και εξαρτημένοι από τα ξένα κράτη για ιατρική υποστήριξη, οι Αφρικανοί βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

Ο ρόλος της Αμερικής στην αγορά φαρμάκων

Το 2016, οι ΗΠΑ εξήγαγαν φάρμακα  και φαρμακευτικά αξίας 22,5 δις. δολαρίων. Νούμερο που ξεπερνά πολλά άλλα κράτη εκτός από  τέσσερα:

  • Γαλλία (22,8 δισ. δολάρια)
  • Βέλγιο (26,5 δισ. δολάρια)
  • Ελβετία (39,9 δισ. δολάρια)
  • Γερμανία (48,6 δισ. δολάρια)

Στο δυτικό ημισφαίριο, οι Η.Π.Α. δεν έχουν αντίπαλο στις εξαγωγές φαρμάκων. Ο Καναδάς πλησιάζει, στα   7.4 δισ. δολάρια, ενώ το   Μεξικό εξήγαγε  με 1,2 δις. δολάρια  

Τάσεις της αγοράς

Στην Ευρώπη, είναι προφανές ότι οι εξαγωγές θα συνεχίσουν αμείωτες. Η συγκέντρωση της γνώσης, της κατάρτισης, της ιατρικής παρασκευής και των υποδομών καθιστούν απίθανο το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι θα δουν το μερίδιό τους στην αγορά να εξαφανίζεται υπέρ κάποιου άλλου μέρος του κόσμου. Στην πραγματικότητα, οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να βλέπουν εντυπωσιακή ανάπτυξη. Η Ελβετία και οι Κάτω Χώρες ειδικότερα, έχουν σημειώσει αξιοσημείωτες αυξήσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου