Την πλάτη σε επώνυμους αντιπροσώπους αντιδραστηρίων γυρνούν ολοένα και περισσότερο τα μικρά εργαστήρια πραγματοποίησης ιατρικών εξετάσεων, τα οποία επιλέγουν να προμηθευτούν τα υλικά τους σε φθηνότερες τιμές από άλλες εταιρείες που έχουν εμφανιστεί στην αγορά.

Οι οποίες, όπως λέγεται, αν και καθόλα νόμιμες, δεν εγγυώνται τις συνθήκες ασφαλούς μεταφοράς των αντιδραστηρίων από το εξωτερικό στην Ελλάδα, ενώ σε περίπτωση αλλοίωσης δεν προχωρούν και σε αντικατάσταση του υλικού. Για το θέμα αυτό, όπως μάθαμε έχει λάβει γνώσει και ο ΕΟΦ, χωρίς όμως καμία εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, η παράλληλη αυτή αγορά, στην οποία επί του παρόντος δραστηριοποιούνται περί τις 10 εταιρείες πανελλαδικά, που έχει δημιουργηθεί, εισάγει επώνυμα αντιδραστήρια από το εξωτερικό σε χαμηλότερη τιμή έως και 60% από τα αντίστοιχα σήματα που κυκλοφορούν εδώ.

Για παράδειγμα, αντιδραστήρια σακχάρου από θυγατρική πολυεθνικής ή αντιπρόσωπο, ένα εργαστήριο τα αγοράζει 300 ευρώ (το κάθε πακέτο αφορά 700-800 εξετάσεις), ενώ η εταιρεία που αγοράζει απευθείας από την μονάδα του εξωτερικού τα πουλά στην Ελλάδα αντί 100 ευρώ. Παρόμοια ισχύουν και για το αυστραλιανό αντιγόνο για την ηπατίτιδα, που επώνυμη εταιρεία το πουλά 200 ευρώ (για 100 εξετάσεις) ενώ στην παράλληλη αγορά μπορεί κάποιος να το βρει με 100 ευρώ. 

Το θέμα είναι, αναφέρει η πηγή μας, ότι ενώ το υλικό έχει την εγγύηση ποιότητας από την παρασκευάστρια εταιρεία, η επιχείρηση που το εισάγει δεν τηρεί τις περισσότερες φορές τις απαραίτητες προδιαγραφές για την ασφαλή εισαγωγή του προϊόντος και την συνολική διαχείρισή του στην διακίνηση. Αποτέλεσμα αυτού είναι το προϊόν να φθάνει αρκετές φορές στο εργαστήριο αλλοιωμένο και η εταιρεία που το εισάγει να αρνείται να προχωρήσει σε αντικατάστασή του.

Βεβαίως, σημειώνεται, η κατάσταση αυτή δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τον επίσημο αντιπρόσωπο (ή θυγατρική) ενώ κάνει κακό και στη γενικότερη εικόνα των προϊόντων. Από την άλλη, όμως, οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές αντιδραστηρίων είναι και οι βασικότεροι αρμόδιοι να βάλουν δικλείδες ασφαλείας στα προϊόντα τους, ανεξάρτητα από το κανάλι που διακινούνται.

Όσον αφορά τα μικρά εργαστήρια που προτιμούν πια να συναλλάσσονται με την παράλληλη αγορά που έχει διαμορφωθεί, η τάση είναι αυξητική και ο λόγος απλός. Ένα εργαστήριο για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες του μετά το clawback και τις περικοπές άνω του 55% στις τιμές που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, για να επιβιώσει χρειάζεται να πραγματοποιεί 30-40 εξετάσεις την ημέρα.  Οι συνθήκες δυστυχώς που σήμερα επικρατούν, καταλήγει η πηγή μας, δεν ευνοούν την ποιότητα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο