Τη δύναμη της "διπλής φωνής"  στην προώθηση των σκευασμάτων  επιλέγουν ολοένα και περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να αυξήσουν τις πωλήσεις τους και άρα το μερίδιο αγοράς που ελέγχουν στην εσωτερική αγορά.  Βεβαίως, υπάρχει και η άλλη πλευρά που ισχυρίζεται ότι είναι μία τακτική να κρατήσουν οι όμιλοι χαμηλά το κόστος, αφού για μία πιο εντατική προώθηση των φαρμάκων που διαχειρίζονται θα απαιτούνταν η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού από ιατρικούς επισκέπτες.

Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι  πολυεθνική που ηγείται στην κατηγορία των αναπνευστικών σκευασμάτων -με έδρα την Αγγλία-  προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με θυγατρική άλλης πολυεθνικής, που διατηρεί έδρα στην Ιταλία. Σημειώνεται ότι και οι δύο όμιλοι διατηρούν πολύχρονη παρουσία στην ελληνική αγορά, ενώ φημολογείται ότι η από κοινού προώθηση των φαρμάκων προς τους γιατρούς  θα ξεκινήσει άμεσα (από Μάρτιο) και ήδη για αυτό το λόγο έγιναν κάποιες προσλήψεις ιατρικών επισκεπτών στη Νότιο Ελλάδα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο όμιλος που αποφάσισε την συν-προώθηση των σκευασμάτων του, πρωταγωνιστεί σε δύο κατηγορίες φαρμάκων, στα εμβόλια (παιδικά, για την ηπατίτιδα κ.λπ.) και στα εισπνεόμενα, ενώ ο άλλος όμιλος ξεχωρίζει στα φάρμακα για τον διαβήτη, την υπέρταση, ενώ διατηρεί ισχυρή παρουσία και στα φάρμακα για το αναπνευστικό.     

Η συμφωνία, όπως ακούγεται, αφορά καταρχήν δύο κωδικούς εισπνεόμενων φαρμάκων και η προοπτική είναι να επεκταθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το συμβόλαιο δε συνεργασίας ακούγεται ότι είναι πενταετές. Ειδικότερα, στην ελληνική αγορά, τα φάρμακα για το αναπνευστικό στα Μη συνταγογραφούμενα θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία (μετά τα αναλγητικά) με εκτιμώμενες πωλήσεις περί τα 57 εκατ. ευρώ.

Στελέχη της αγοράς αναμένουν ένταση της τάσης για κοινή παρουσία εταιρειών στην αγορά, καθώς έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη διείσδυση των φαρμάκων στον ιατρικό κόσμο. Την ίδια στιγμή, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, η τάση αυτή θα επικεντρωθεί σε κατηγορίες που θεωρούνται ότι έχουν μέλλον και αναφέρονται σε χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτης, αυτοάνοσα κ.λπ.   

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τουρισμός" για υποβοηθούμενη αυτοκτονία στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης