Μεγάλη αβεβαιότητα χαρακτήρισε την εικόνα της φαρμακοβιομηχανίας βιοφαρμάκων το 2017, αναφέρει έκθεση της EP Vantage. Οι περισσότερες εμφάνισαν ανάκαμψη από το τέλμα.

Μεγάλος νικητής στην αγορά ήταν η εταιρεία  AbbVie, η οποία υπερδιπλασίασε την αξία της σε 154 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση. Tο φάρμακο adalimumab συνέχισε να αυξάνεται σε πωλήσεις ως το πιο δημοφιλές σκεύασμα στον κόσμο, το οποίο πρόσφερε 18,47 δισ. δολάρια το 2017. 

Ακόμα καλύτερα, η AbbVie υπέγραψε συμφωνία πατέντας με την Amgen, για να καθυστερήσει το αμερικανικό της βιο-ομοειδές μέχρι το 2023. Γεγονός που πιθανώς να καταστήσει το adalimumab για αρκετά ακόμα χρόνια πρωταγωνιστή στην κατηγορία του με αποκλειστικές πωλήσεις.

Η φαρμακοβιομηχανία από το Ιλινόις ήταν επίσης ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους από τη φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ, αποκαλύπτοντας ότι αναμένει έναν "εκπληκτικό" φορολογικό συντελεστή 9% το 2018, όπως χαρακτηρίζει ο αναλυτής της Leerink Geoffrey Porges. Στο πλαίσιο αυτό, αυξήθηκε το μέρισμα και ανακοινώθηκε ένα πρόγραμμα  επαναγοράς μετοχών ύψους 10 δισ. δολαρίων.

Στη δεύτερη θέση είναι η AstraZeneca, με τους αναλυτές να δείχνουν αισιόδοξοι για κλινική δοκιμή που κάνει η εταιρεία στην ανοσο-ογκολογία, όσον αφορά την επιβίωση, με τα αποτελέσματα να αναμένονται εντός της τρέχουσας περιόδου, αναφέρει η EP Vantage.

Στο μεταξύ, η J & J συνέχισε να κερδίζει δυναμική το 2017 και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, οι τιμές των μετοχών της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 21%.

Όσον αφορά άλλες βιομηχανίες, το έτος δεν ήταν τόσο ευγενικό με την GlaxoSmithKline, τη Sanofi και τη Merck. Οι εταιρείες αυτές έχασαν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοραίας αξίας, καθώς οι τιμές των μετοχών τους έπεσαν. Για τη Glaxo μειώθηκε κατά 15%, σε σύγκριση με μείωση της τάξης του 7% για τη Sanofi και 4% για την Merck, υπολογίζει η EP Vantage. 

Μεταξύ του πλήθους των εταιρειών μεσαίας κεφαλοποίησης, αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή και περισσότερο, η CSL, η Takeda και η Novo Nordisk κέρδισαν  μεγαλύτερη αξία κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ οι τιμές των μετοχών τους αυξήθηκαν κατά 44%, 32% και 31% αντίστοιχα. Οι Teva, Allergan και Fresenius έπεσαν περισσότερο σε αυτή την ομάδα, με μειώσεις 48%, 22% και 13%, σύμφωνα με την έκθεση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!