H είδηση ότι η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ιαπωνίας, Takeda Pharmaceutical, σκέφτεται να κάνει πρόταση εξαγοράς στη Shire οδήγησε σε αύξηση των μετοχών της τελευταίας στο ταμπλό της Αγγλίας, αναφέρει δημοσίευμα της The Guardian. 

H Shire, που ιδρύθηκε το 1986 στο Basingstoke του Hampshire, είναι γνωστή για φάρμακο για τη ΔΕΠΥ και τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί σε σπάνιες ασθένειες. Η εταιρεία εδρεύει στο Δουβλίνο. Έχει μειώσει την παρουσία της στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι περισσότερες από τις λειτουργίες της βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Η είδηση έρχεται  τριάμισι χρόνια μετά την κίνηση της αμερικανικής επιχείρησης AbbVie, που εγκατέλειψε τη σύναψη της εξαγοράς της Shire αντί του ποσού των 54 δισ. Δολ. (34 δισ. Ευρώ).

Η Shire μόλις πέρυσι  ολοκλήρωσε μια εξαγορά αξίας 32 δισ. δολαρίων- για την απόκτηση της Baxalta.  Τον Νοέμβριο αναφέρθηκε μείωση των πωλήσεων φαρμάκων αιμοφιλίας, η οποία είχε καταστεί η μεγαλύτερη πηγή εσόδων μετά τη συμφωνία.

Η Takeda δήλωσε ότι είναι "σε προκαταρκτικό και διερευνητικό στάδιο" κατά την εξέταση μιας προσφοράς και δεν είχε γίνει καμία προσέγγιση στο συμβούλιο Shire.

Η Shire, από την άλλη, επιβεβαίωσε ότι δεν είχε κάποια προσέγγιση από την Takeda.

Σύμφωνα με τους κανόνες για την εξαγορά, η ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία θα πρέπει να ανακοινώσει την πρόθεσή της να υποβάλει προσφορά μέχρι τις 25 Απριλίου.

Η Takeda δήλωσε ότι η συμφωνία θα ενισχύσει την παρουσία της στους βασικούς τομείς της ογκολογίας, των γαστρεντερικών φαρμάκων και των νευροεπιστημών και θα ενισχύσει τη θέση της σε εξειδικευμένα φάρμακα, προσθέτοντας το χαρτοφυλάκιο των σπάνιων ασθενειών της Shire. Η εξαγορά θα βοηθήσει επίσης την Takeda να επεκτείνει την παρουσία της στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 7.000 γνωστές σπάνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της αιμορροφιλίας, του συνδρόμου Hunter και πολλών μορφών σπάνιου καρκίνου με τις οποίες ζουν παγκοσμίως 350 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα