Η αύξηση των παραγγελιών που ενισχύουν τα ποσοστά των εκπτώσεων, αλλά και οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων που διαμορφώνουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους, είναι οι δύο  παράμετροι ¨κλειδιά" που πρόκειται να επιταχύνουν την συγκέντρωση δυνάμεων στον κλάδο των φαρμακαποθηκών, προσδιορίζοντας έτσι τη μελλοντική του εικόνα. Την ίδια στιγμή, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός, ότι κάποιος εγχώριος παίκτης -είτε συνεταιρισμός είτε ιδιώτης- θα μπορούσε να αποτελέσει εν δυνάμει επιθετικό στόχο εξαγοράς από πολυεθνική δύναμη. Και οι δυνάμεις που ηγούνται στο λιανικό εμπόριο φαρμάκων, οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα από εξαγορές, είναι η Walgreens Boots Alliance και η  McKesson, που το 2014 εξαγόρασε την Celesio.  

Παράγοντας με τον οποίο συνομιλήσαμε, μας ανέφερε ότι η εγχώρια αγορά, αν και έχει να επιδείξει από το 2010 και μετά τάσεις συγκέντρωσης δυνάμεων ως φυσική απόρροια και των προβλημάτων ρευστότητας που δημιουργήθηκαν, είτε από το κούρεμα των τιμών είτε από την μηδενική πολιτική παροχής δανείων από τις τράπεζες, παραμένει κατακερματισμένη και αυτό αφήνει περιθώρια για νέες στρατηγικές κινήσεις εξαγορών ή στρατηγικών συμμαχιών. 

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει η πηγή μας, βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες συζητήσεις στην αγορά  για σύμπραξη δυνάμεων μέσω των οποίων μπορούν να προκύψουν οικονομίες κλίμακος και παράλληλα μεγαλύτερες αντιστάσεις απέναντι σε μια επιθετική κίνηση εξαγοράς (ακόμη και από το εξωτερικό, όπως ισχυρίζονται φήμες). Στο μεταξύ, πληροφορίες λένε ότι έχουν αυξηθεί και οι  προτάσεις που γίνονται από ασθενέστερες δυνάμεις προς μεγαλύτερους παίκτες για να εξαγοραστούν, με τους δεύτερους, ωστόσο, να κρατούν επιφυλακτική στάση λόγω των σημαντικών οικονομικών προβλημάτων που ανακαλύπτουν στις πρώτες.

Τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι οι συνεταιρισμοί φαρμακαποθηκών φθάνουν τους 25, ενώ οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες ξεπερνούν τις 130.  Όσον αφορά τους συνεταιρισμούς, πάνω από το 60% των πωλήσεων που κάνουν ελέγχεται από 5 φαρμακαποθήκες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στον ιδιωτικό τομέα -για τον ίδιο αριθμό φαρμακαποθηκών- διαμορφώνεται στο 23%. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο