Οι καθαρές τιμές των φαρμάκων - μετά το rebate και τις εκπτώσεις  - υποχώρησαν 1,1% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τους αναλυτές, παρά τις συνολικές αυξήσεις των τιμών κατά 5,5%, αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα. 

Η θεραπεία για τον καρκίνο του αίματος της Celgene, η ανοσολογική θεραπεία της AbbVie,  δυο φάρμακα κατά του καρκίνου της Roche, και φάρμακο για τον διαβήτη, της Novo Nordisk συνέβαλαν περισσότερο στις αυξήσεις των καθαρών τιμών, σύμφωνα με τους αναλυτές. Στον αντίποδα, με τις μεγαλύτερες μειώσεις βρέθηκαν τα σκευάσματα για την Ηπατίτιδα C της Gilead Sciences, το φάρμακο για τη θεραπεία της ψωρίασης της Johnson & Johnson, ινσουλίνη της Sanofi και ινσουλίνη της Novol.  

Ενώ οι AbbVie και Celgene κατάφεραν να επιτύχουν υψηλότερη τιμολόγηση στην Αμερική, αυτό δεν συνέβη με άλλες εταιρείες. Η AstraZeneca, η Merck και η Sanofi αγωνίστηκαν στις Η.Π.Α. κατά την περίοδο αυτή με βασικά τους φάρμακα, αλλά τελικά υπέστησαν μειώσεις οι καθαρές τιμές τους. 

Σε μια πρόσφατη έκθεση διαφάνειας, η Merck αποκάλυψε ότι οι τιμές της μετά από εκπτώσεις  μειώθηκαν κατά 1,7% το 2017. Η Johnson & Johnson, από την άλλη  δήλωσε ότι προσέφερε έκπτωση 15 δισ. Δολαρίων και οι μέσες καθαρές τιμές της μειώθηκαν κατά 4,6% κατά τη διάρκεια του έτους (2017). 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση
Β. Παπαευαγγέλου: Παράλληλη αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς - Ο ρόλος του εμβολιασμού
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη