Την έμμεση αύξηση των κονδυλίων που αφορούν τη νοσηλεία στον ιδιωτικό τομέα ζητούν πάροχοι, εξαιτίας της εντονότερης μετακίνησης ιδιωτών στις κλινικές, χαρακτηρίζοντας την επιλογή τους, τις περισσότερες φορές αναγκαστική και έκτακτη. Σε συνομιλία που είχαμε με παρόχους, μας τόνισαν ότι σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς που επιλέγουν να νοσηλευτούν σήμερα  σε κάποια ιδιωτική κλινική, το αποφασίζουν όχι γιατί τους περισσεύουν τα χρήματα, αλλά διότι η κατάσταση της υγείας τους δεν τους επιτρέπει να περιμένουν έως και 6 μήνες σε κάποια δημόσια δομή για το χειρουργείο που πρέπει να πραγματοποιήσουν. 

Αναγνωρίζοντας, ωστόσο, από την άλλη, την απαίτηση των θεσμών να μην αυξηθούν οι δαπάνες για την υγεία, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τρόποι, έμμεσοι, να δημιουργηθούν κάποια επιπλέον κονδύλια για τις ιδιωτικές κλινικές, καθώς υπάρχει ανάγκη για αυτό. Σήμερα ο προϋπολογισμός για τις νοσηλείες στη δευτεροβάθμια περίθαλψη του ιδιωτικού τομέα είναι 170 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν ότι με βάση το σκεπτικό (του Υπουργείου) της άμεσης μετάβασης σε μία εξ ολοκλήρου ψηφιακή εποχή, όπου όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά, θα έπρεπε τα λειτουργικά έξοδα του ΕΟΠΥΥ, που φθάνουν το 1,5 δισ. ευρώ να έχουν αρχίσει να μειώνονται. Αντ’ αυτού παραμένουν σταθερά και η τάση τους είναι αυξητική, μας λένε οι ίδιοι, τονίζοντας ότι έχουν ξεκινήσει να δημιουργούνται νέα περιφερειακά γραφεία από τον ΕΟΠΥΥ (για παράδειγμα ένα στο Αγρίνιο, ενώ βρίσκεται σε λειτουργία το γραφείο στο Μεσολόγγι -και το δεύτερο στη Θεσσαλονίκη), τα οποία και θα επιβαρύνουν τα κόστη του. 

Ένας άλλος έμμεσος τρόπος εξεύρεσης κονδυλίων είναι να επανέλθει ο ΦΠΑ αποκλειστικά για τις νοσηλείες στο 13%, από το 24% που είναι σήμερα. Αν συμβεί αυτό, μιλάμε για μία εξοικονόμηση της τάξης των 33 εκατ. ευρώ.

Όπως λέγεται, στην Ευρώπη υπάρχει χώρα που έχει μεγαλύτερο συντελεστή ΦΠΑ από την Ελλάδα- και συγκεκριμένα η Ισπανία με 26%- όμως αυτή είναι η εξαίρεση. Ο κανόνας είναι, πολύ χαμηλότερος ΦΠΑ, στο 13% ή ακόμη και στο 11% στα περισσότερα κράτη, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στις  ανατολικές χώρες, στη Γαλλία και αλλού. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα