Εβδομάδα εξελίξεων είναι η τρέχουσα για τις ιδιωτικές κλινικές, καθώς ξεκινά πιλοτικά η εφαρμογή της διασύνδεσής τους με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ προς τα τέλη έρχονται και οι καρτέλες για τον συμψηφισμό των οφειλών της περιόδου 2012-2015.

Καταρχήν, με 10-12 κλινικές ξεκινά η δοκιμαστική περίοδος της ηλεκτρονικής διασύνδεσης του ΕΟΠΥΥ με τις κλινικές σε real time χρόνο που θα επιτρέπει την ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών από την εισαγωγή του ασθενούς μέχρι τη λήψη εξιτηρίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι πέντε πρώτες κλινικές που θα μπουν στη δοκιμαστική περίοδο έχουν οριστεί (Κρήτη, Λάρισα, Αθήνα, Πάτρα και Πειραιά) και σήμερα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών, που περιλαμβάνει τις μεγάλες μονάδες του ιδιωτικού τομέα θα υποδείξει άλλες πέντε-έξι στον Οργανισμό.

Η πρώτη συνάντηση για το θέμα ορίστηκε για το πρωί της  Πέμπτης (19/4/2018 ) στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ θα υπάρξουν άλλες τρεις συναντήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί πώς προχωρά η δοκιμαστική περίοδος την εβδομάδα από 23-27/4/2018. Η δοκιμαστική περίοδος θα είναι από 1η Μαΐου έως 30 Ιουνίου και πλήρης έναρξη της εφαρμογής θα γίνει την 1η Ιουλίου.
 
Στο μεταξύ, την προσεχή Πέμπτη αναρτώνται σε excel oι καρτέλες του  ΕΟΠΥΥ ανά Κλινική για τα έτη 2012 έως και 2015 προκειμένου να προχωρήσει ο συμψηφισμός των οφειλών. Επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε περίπτωση οφειλής η περικοπή δεν θα ξεπερνά το 18% τον μήνα. Εάν σε αυτό το ποσοστό προστεθεί και η περικοπή για το πρώτο εξάμηνο του 2017 που είναι έως 16,66% μιλάμε για haircut ύψους 34,66%. Σε αυτό το ποσοστό, δεν έχουν προστεθεί οι χρηματικές ποινές από τους ελέγχους, που κάθε μήνα κυμαίνονται από 35% έως και 40%, φθάνοντας έτσι συνολικά στο 70% περίπου.

Δυστυχώς, όπως μας ανέφεραν παράγοντες από τον κλάδο της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, δεν προβλέπεται άμεσα το νέο εγχειρίδιο οδηγιών προς τους ελεγκτές για το πώς πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι και οι περικοπές, παρά τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ ότι θα ήταν έτοιμο αμέσως μετά το Πάσχα. Ως εκ τούτου, τονίζουν οι ίδιες πηγές, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το υπάρχον εγχειρίδιο, το οποίο όμως κατά τις ίδιες δεν στηρίζεται σε καμία Υπουργική Απόφαση ή σε εξουσιοδοτική διάταξη νόμου και άρα, υποστηρίζουν, εφαρμόζεται παρανόμως.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία