Αυξημένες εμφανίζονται οι χονδρικές πωλήσεις στα Μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα το πρώτο φετινό τρίμηνο, αν και σε κάποιες βασικές κατηγορίες η άνοδος αυτή δεν αποτυπώθηκε και στα διακινηθέντα τεμάχια. 

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας το πρώτο φετινό τρίμηνο, η σημαντική ενίσχυση στις πωλήσεις προήλθε από την απελευθέρωση των τιμών  και μόνο που πραγματοποιήθηκε στα εν λόγω σκευάσματα και αναμένεται να συνεχιστεί και στο άμεσο μέλλον. Μολονότι τα στοιχεία που ακολουθούν δεν είναι συγκρίσιμα, καθώς γίνεται αναφορά στο περυσινό πρώτο τρίμηνο όπου δεν υφίσταται απελευθέρωση τιμών, ωστόσο δείχνουν την φετινή τους πορεία  

Χαρακτηριστικά, στην κατηγορία των σκευασμάτων που αφορούν τον βήχα, η αύξηση των πωλήσεων διαμορφώθηκε στο 26%, αλλά οι απώλειες σε τεμάχια άγγιξαν το 30%.  Με μικρή μείωση στον όγκο κατά 3% έκλεισε το τρίμηνο και για τα σκευάσματα για τον πονόλαιμο, ενώ από πλευράς αξίας ενισχύθηκαν κατά 20%. 

Στο συν 8% βρέθηκαν και τα ρινικά φάρμακα το πρώτο τρίμηνο, ενώ ανοδικά στο συν 2% έκλεισαν και τα τεμάχια που διακινήθηκαν.  Πολύ καλά και από πλευράς πωλήσεων, αλλά και κομματιών πήγαν τα σκευάσματα για τον μυϊκό πόνο, όπου η άνοδος στις πωλήσεις διαμορφώθηκε στο 18,5%, ενώ ενισχυμένος κατά 18% ήταν και ο όγκος των τεμαχίων. 

Όσον αφορά, τέλος, τη βασικότερη κατηγορία στα Μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα, που είναι τα αναλγητικά, η εικόνα είναι μικτή. Το πρώτο τρίμηνο έκλεισαν με θετικό πρόσημο οι πωλήσεις (19%) και με μικρή πτώση τα τεμάχια (3%). 

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η αύξηση πωλήσεων θα συνεχιστεί, τονίζοντας ότι επίκειται και νέο κύμα ανατιμήσεων. Προϊοντικά δε, προβλέπουν ότι οι εταιρείες θα συνεχίσουν τα νέα λανσαρίσματα τα οποία τουλάχιστον σε πρώτη φάση θα δούμε κάποια εξ' αυτών να είναι φθηνότερα από τα τρέχοντα προϊόντα τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης