Χωρίς να λείπουν οι εξαγορές στον χώρο των φαρμάκων από αρχές του έτους, τον Μάρτιο σημειώθηκε η μεγαλύτερη, τουλάχιστον έως τώρα. Η ασφαλιστική εταιρεία υγείας Cigna Corporation απέκτησε τον διαχειριστή προγραμμάτων παροχών φαρμακείου (PBM) Express Scripts Holding για περίπου 67 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ως μία απάντηση στην αυξανόμενη πορεία των τιμών στα φάρμακα.
Οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη αυξάνονται ραγδαία, αντιπροσωπεύοντας το 18% το 2017 στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την αμερικανική.   

Όπως αναφέρει δημοσίευμα, η αλυσίδα εφοδιασμού έχει γίνει δυσκίνητη. Στο πλαίσιο αυτό, η τοποθέτηση των ασφαλιστικών εταιρειών, των διανομέων φαρμάκων, των φαρμακείων και των μεγάλων ιατρικών ομάδων κάτω από μια στέγη θα μπορούσε να εξομαλύνει το κόστος των σκευασμάτων και να βελτιώσει τη φροντίδα των ασθενών.

Η προαναφερθείσα εξαγορά θα μπορούσε να βοηθήσει την Cigna να ανταγωνιστεί παίκτες όπως η CVS Health Corp και η UnitedHealth Group Inc.  Η τελευταία απέκτησε πρόσφατα αντί του ποσού των 69 δις. δολαρίων ΗΠΑ, την εταιρεία Aetna συνδέοντας τα φαρμακεία της με τα προγράμματα παροχών φαρμάκων με την κάλυψη του ασφαλιστή.

Στο μεταξύ, τον Μάρτιο,  η ιαπωνική εταιρεία Eisai Co και η αμερικανική εταιρεία Merck & Co ανακοίνωσαν μια πιθανή συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη και την πώληση του φαρμάκου  lenvatinib της πρώτης. Το φάρμακο έχει ήδη εγκριθεί σε δεκάδες χώρες ως θεραπεία για καρκίνο του θυρεοειδούς και για προχωρημένο καρκίνο νεφρού (όταν χρησιμοποιείται μαζί με άλλο φάρμακο ).

H Ionis Pharmaceuticals, υπέγραψε   μια αποκλειστική, παγκόσμια συμφωνία αδειοδότησης με την Akcea  Therapeutics για δύο φάρμακά της. Η τελευταία  είναι  επικεντρωμένη σε σπάνιες ασθένειες που προκαλούνται από διαταραχές των λιπιδίων. 

Παράλληλα, η Lundbeck με έδρα τη Δανία ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε την Prexton Therapeutics για 123 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.  
Η Prexton Therapeutics σχηματίστηκε ως ένα παρακλάδι από τη Merck το 2012.

Στόχος της εξαγοράς είναι η απόκτηση του φαρμάκου  foliglurax, που βρίσκεται σχεδόν στο μέσο των κλινικών ερευνών και αφορά τη συμπληρωματική συμφωνία για την  θεραπεία της νόσου του Parkinson και της δυσκινησίας.Τα πρώτα δεδομένα από το τρέχον πρόγραμμα κλινικής φάσης ΙΙ αναμένεται να είναι διαθέσιμα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, ανέφερε η εταιρεία. 
 
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του 2017, υπήρξαν πολλές εικασίες γύρω από ποιος θα αποκτήσει το τμήμα καταναλωτικών προϊόντων της Pfizer. Τον περασμένο μήνα ο Reckitt Benckiser αποχώρησε από τις συζητήσεις με αποτέλεσμα η GlaxoSmithKline να θεωρηθεί ο νέος ιδιοκτήτης. Ωστόσο, η GSK αποσύρθηκε ανακοινώνοντας παράλληλα ότι έχει συνάψει συμφωνία με την Novartis για να αποκτήσει την πλήρη κυριότητα του τμήματός της για τα καταναλωτικά προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης, στα οποίο περιλαμβάνεται οδοντόκρεμα δισκία κεφαλαλγίας, καθώς και ια σκεύασμα για την ανακούφιση από τα συμπτώματα στέρησης νικοτίνης.

Η GSK θα εξαγοράσει το μερίδιο της Novartis κατά 36,5% σε κοινοπραξία αξίας 13 δισ. Δολαρίων (£ 9,2 δισ.). 
 
Η Irvine Scientific Sales Company (ISUS) και η IS Japan (ISJ), δύο εταιρείες ειδικευμένες σε μέσα κυτταρικής καλλιέργειας αποκτήθηκαν τον περασμένο μήνα για   800 εκατομμύρια δολ. από την Fujifilm της Ιαπωνίας.

"Η αγορά των μέσων κυτταροκαλλιέργειας επεκτείνεται λόγω της δραματικής αύξησης της ζήτησης βιοφαρμακευτικών προϊόντων με επίκεντρο τα φάρμακα αντισωμάτων και την αυξανόμενη ανάγκη για θεραπείες που χρησιμοποιούν κύτταρα-η ετήσια ανάπτυξη αναμένεται να είναι περίπου 10%.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης