Την ανάγκη ενίσχυσης της κατανάλωσης εγχωρίως παραγόμενων φαρμάκων, τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Μιλώντας στο Επενδυτικό Συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο Θεόδωρος Τρύφων (φωτό) ανέδειξε το όραμα του ελληνικού φαρμάκου ως διεθνούς “brand name”, μέσα σε ένα αρκετά ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον.

Επισήμανε, παράλληλα, τη μεγάλη εξωστρέφεια που επιδεικνύουν οι ελληνικές εταιρείες φαρμάκου, όταν στην εγχώρια αγορά κατέχουν μόνο το 20% της φαρμακευτικής αγοράς ενώ το υπόλοιπο κυριαρχείται από εισαγόμενα ακριβά φάρμακα:

“Αν θέλουμε ανάπτυξη, θα πρέπει να περιορίσουμε τις εισαγωγές και να  καταναλώνουμε αυτά που παράγουμε”, σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

Ο κ. Τρύφων περιέγραψε το ασφυκτικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αναφέροντας - εκτός από το σφιχτό φορολογικό πλαίσιο που ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις - το άδικο σύστημα των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) και εκπτώσεων (rebates).

Υποχρεώνουν – είπε – τις ελληνικές εταιρείες να δίνουν τεράστια ποσά ως “ποινή” για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Έθεσε επιτακτικά την ανάγκη μείωσης του clawback, ως μέτρου υποβοήθησης της επενδυτικής δράσης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Πολιτική

Χαρακτήρισε, δε, επιτακτική την ανάγκη για χάραξη μίας συνολικής φαρμακευτικής πολιτικής, η οποία:

Θα επιβραβεύει την αναγνωρισμένη προστιθέμενη αξία της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου ως βασικού στοιχείου ανάτασης της εθνικής οικονομίας.

Θα δίνει έμφαση στην πραγματική καινοτομία, καθώς και πραγματικά κίνητρα (όπως φοροαπαλλαγές) για επενδύσεις στην Έρευνα και Ανάπτυξη.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα