Του Χρήστου Κίτσιου


 
Ανοίγει το… παιχνίδι για το «Ερρίκος Ντυνάν» η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ +1,31%καθώς, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, δίνει τη δυνατότητα να υποβληθούν προσφορές μόνο για το ακίνητο στο οποίο στεγάζονται οι εγκαταστάσεις του νοσοκομείου, εξέλιξη που προσελκύει ήδη το ενδιαφέρον ΑΕΕΑΠ και real estate funds.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία, η σχεδιαζόμενη δομή του διαγωνισμού πώλησης θυμίζει την κατάληξη του προηγούμενου. Τότε οι ενδιαφερόμενοι στρατηγικοί αγοραστές, για να μειώσουν το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης για την εξαγορά του «Ερρίκος Ντυνάν», συζήτησαν με real estate εταιρείες το ενδεχόμενο πώλησης και επαναμίσθωσης του ακινήτου.

Με τον εν εξελίξει διαγωνισμό, η παραπάνω δομή έρχεται μπροστά, καθώς Πειραιώς και PwC ως σύμβουλος πώλησης συμφώνησαν να δοθεί η δυνατότητα υποβολής -και- ξεχωριστών προσφορών για τη νοσοκομειακή δραστηριότητα και το ιδιόκτητο ακίνητο στο οποίο στεγάζεται. Η δυνατότητα προσφέρεται, όμως, υπό τον όρο ότι δραστηριότητα και ακίνητο θα πωληθούν συγχρόνως, εξέλιξη που επιβάλλει τη συγκρότηση κοινοπρακτικών σχημάτων, πριν την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.

Στόχος είναι η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων επενδυτών και η διευκόλυνση των στρατηγικών αγοραστών να «μπιντάρουν» τη νοσοκομειακή δραστηριότητα, χωρίς το βάρος του ακινήτου. Η στόχευση δείχνει προς το παρόν να λειτουργεί καθώς ήδη η Invel, όπως φωτογράφισε η στήλη Χαμαιλέων, εκδηλώνει το ενδιαφέρον της ενώ αντίστοιχα αναμένεται να κινηθούν τόσο ΑΕΕΑΠ όσο και real estate funds.

Η Πειραιώς προβληματιζόταν εδώ και μήνες για το αν θα πρέπει να επιτρέψει την υποβολή ξεχωριστών προσφορών για τη δραστηριότητα του Ντυνάν και το ακίνητο, επιδιώκοντας να βρει τη βέλτιστη λύση που θα επιτρέψει να αποεπενδυθεί από την Ημιθέα με τα λεφτά που έδωσε, ή με την εγγραφή όσο το δυνατόν μικρότερης ζημίας. Προβληματισμό που φωτογράφισε το Euro2day.gr με την έναρξη του διαγωνισμού, σημειώνοντας ότι εξετάζεται αν θα βγει προς πώληση ολόκληρη η Ημιθέα μαζί με το ακίνητο ή δοθούν και εναλλακτικές επιλογές.

Προς το παρόν ο διαγωνισμός βρίσκεται στη διαδικασία διερεύνησης ενδιαφέροντος και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η υπογραφή συμβάσεων εμπιστευτικότητας και η αποστολή στους επενδυτές αναλυτικότερων πληροφοριακών σημειωμάτων. Στόχος είναι να αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής στις αρχές του φθινοπώρου.

Η Πειραιώς απέκτησε δανειακή έκθεση στο «Ερρίκος Ντυνάν», όταν απορρόφησε τις εν Ελλάδι δραστηριότητες κυπριακής τράπεζας. Παρότι πήρε τα δάνεια με σημαντικές προβλέψεις απομείωσης, εν συνεχεία η 100% θυγατρική της τράπεζας, Ημιθέα, απέκτησε στις 24/9/2014 το κτίριο και τον νοσοκομειακό εξοπλισμό του μέσω πλειστηριασμού έναντι 115 εκατ. ευρώ. Μέρος του τιμήματος πήγε για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τους εργαζόμενους και το υπόλοιπο για μερική αποπληρωμή δανείων της Πειραιώς.

Από τα τέλη του 2014 ως και το τέλος του 2016, η Πειραιώς αναγκάστηκε να κεφαλαιοποιήσει απαιτήσεις από την Ημιθέα, ύψους 81,6 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2016 (σ.σ. τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) χρειαζόταν να βάλει… εκ νέου το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να την ενισχύσει κεφαλαιακά.

Παρά το γεγονός ότι η Ημιθέα εμφάνισε, το 2016, αύξηση τζίρου κατά 26% (σ.σ. προ rebate και clawback), μειώνοντας ταυτόχρονα τα έξοδα λειτουργίας της, η χρήση έκλεισε με ζημίες σε επίπεδο EBITDA 9,6 εκατ. ευρώ (βελτίωση κατά 42% σε σχέση με το 2015) και ζημίες μετά από φόρους 16,8 εκατ. ευρώ (βελτίωση κατά 33% σε σχέση με το 2015). Ως αποτέλεσμα των ζημιών, εμφάνισε αρνητική καθαρή θέση 5,8 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος του 2016, η Ημιθέα είχε βραχυπρόθεσμου ορίζοντα χρηματοδότηση, ύψους περίπου 88,8 εκατ. ευρώ από τη μητρική Tράπεζα Πειραιώς. Πρόκειται για πίστωση με ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό. Η πίστωση είναι έντοκη, με ετήσιο επιτόκιο το ισχύον προνομιακό επιτόκιο χορηγήσεων της Πειραιώς.

Ο μέτριος, ακόμη, βαθμός απασχόλησης της δυναμικότητας του νοσοκομείου σε κλίνες και η βελτίωση του μείγματος των εσόδων αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα που έχει αναλάβει η τελευταία διοίκηση του «Ερρίκος Ντυνάν».
Χρήστος Κίτσιος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο