''Συνεταίροι'' σε αρκετές κλινικές φημολογείται ότι έχουν εξελιχθεί αρκετές εταιρείες εμπορίας ιατροτεχνολογικών μηχανημάτων, ως φυσική απόρροια των συσσωρευμένων χρεών που έχουν δημιουργηθεί από τις μονάδες, οι οποίες αδυνατούν να πληρώσουν τις πανάκριβες αλλά αναγκαίες συντηρήσεις των μηχανημάτων που έχουν αγοράσει.

Η οικονομική στενότητα των ιδιωτικών κλινικών, που σημαντικό τμήμα της έχει προκληθεί από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές τους από το Δημόσιο αλλά και λόγω των περικοπών που υφίστανται, κατάσταση που δεν φαίνεται να αλλάζει το προσεχές διάστημα, ευθύνονται- λένε πηγές μας- για αυτή την εξέλιξη. 

Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντα από τον ιδιωτικό κλάδο της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, μας ανέφερε ότι η συντήρηση των μηχανημάτων είναι ένα από τα μεγαλύτερα κόστη που επιβαρύνουν την λειτουργία των μονάδων. Τα χρέη της συντήρησης ξεκινούν ως επί το πλείστον μετά την διετία που αγοράστηκε το μηχάνημα, καθώς τη συγκεκριμένη περίοδο βάσει του συμβολαίου αγοράς, η συγκεκριμένη υπηρεσία παρέχεται δωρεάν. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ετήσια συντήρηση των μηχανημάτων -ανάλογα με την παλαιότητα και τον αριθμό των ασθενών που εξετάζονται με την χρήση τους- μπορεί να ξεκινά από 300.000 ευρώ μέχρι και 1,5 εκατ. ευρώ. 

Όπως, υπογραμμίζει η πηγή μας, η συντήρηση ενός μηχανήματος είναι το 8% της αγοράς που αυτό έχει, ενώ στο συνολικό κόστος μπορεί να αντιπροσωπεύει από 1% και να ανεβαίνει. Το τελευταίο αυτό ποσοστό εξαρτάται από τον αριθμό των μηχανημάτων που έχει μία μονάδα και βεβαίως από τον πόσο σύντομα αποπληρώνει την οφειλή. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία