Η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών (ADRs) σε συνδυασμό με την αύξηση του επιπολασμού των χρόνιων ασθενειών, καθώς και η αυξανόμενη κατανάλωση φαρμάκων αναμένεται να ενισχύσουν μελλοντικά την Παγκόσμια Αγορά Φαρμακοεπαγρύπνησης. Σύμφωνα με έρευνα, ο σύνθετος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να φθάσει τα 9.300 εκατ. δολάρια το 2024 από 3.800 εκατ. δολάρια  το 2017, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 13,45%. Ωστόσο, η έλλειψη ενημέρωσης των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης για τα οφέλη της φαρμακοεπαγρύπνησης ενδέχεται να εμποδίσει την ανάπτυξη της αγοράς.

Η επιστήμη της φαρμακοεπαγρύπνησης σχετίζεται με την ανίχνευση, την αξιολόγηση, την κατανόηση και την πρόληψη των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων και των προβλημάτων που σχετίζονται με αυτά. Η εμφάνιση και η σοβαρότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών εξαρτώνται αφενός από τα χαρακτηριστικά του ασθενούς, όπως το φύλο, την ηλικία, τους γενετικούς ή γεωγραφικούς παράγοντες και αφετέρου από τον παράγοντα φάρμακο (τύπος φαρμάκου, τρόπος χορήγησης, διαθεσιμότητα, δοσολογία κ.λπ).  

Γεωγραφικά, η Βόρεια Αμερική κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς παγκοσμίως, λόγω της μεγάλης παραγωγής- ανάπτυξης  νέων φαρμάκων που έχει οδηγήσει στον αυξανόμενο αριθμό κλινικών δοκιμών και άρα στη μεγαλύτερη ανάγκη φαρμακοεπαγρύπνησης. Σημειώνεται ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες συμβάλλουν σε περισσότερους από 100.000 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες ετησίως, ενώ συμπεριλαμβάνονται στις 10 πρώτες αιτίες θανάτου. 

Όσον αφορά την Ευρώπη, η αγορά της φαρμακοεπαγρύπνησης βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά και αυτό οφείλεται στον αυξανόμενο αριθμό ανεπιθύμητων ενεργειών από τα φάρμακα, αλλά και στην εντονότερη ζήτηση από την πλευρά της βιομηχανίας ελέγχου των σκευασμάτων όταν κυκλοφορήσουν στο εμπόριο. 

Οι ενδείξεις είναι ότι η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά, λόγω του ανοδικού ρυθμού των ασθενειών αλλά και των αυξανόμενων ανησυχιών για προβλήματα ασφάλειας των φαρμάκων. 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management