Αισιόδοξοι για την πορεία των εταιρειών τους, παρά τον ανταγωνισμό και τις πολιτικές πιέσεις που δέχονται, δηλώνουν οι CEOs (διευθύνοντες σύμβουλοι) του κλάδου της υγείας ανά τον κόσμο. Είναι ένα από τα ευρήματα της 21ης Παγκόσμιας Έρευνας CEO της PwC, στην οποία συμμετείχαν 63 Διευθύνοντες Σύμβουλοι Υγείας, από 25 περιοχές.

Πάνω από τα δύο τρίτα των CEO του κλάδου της υγείας (67%) αναμένουν αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης - πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 57%. Πρόκειται για ένα μεγάλο άλμα από την έρευνα του περασμένου έτους, όταν μόνο το 23% των ερωτηθέντων ανέμενε ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό που έχει παραμείνει ίδιο είναι οι συντριπτικά θετικές προσδοκίες για ανάπτυξη στον τομέα τους. Όπως και πέρυσι, το 91% των CEO της υγειονομικής περίθαλψης ανέφεραν ότι αναμένουν αύξηση των εσόδων και τα επόμενα τρία χρόνια.

Ορισμένοι από τους παράγοντες που θα οδηγήσουν σε αυξημένη κερδοφορία το 2018, σύμφωνα με τις απαντήσεις τους είναι κυρίως η οργανική ανάπτυξη (75%), η μείωση του κόστους (68%), και οι συμμαχίες ή κοινοπραξίες (62%). Την ίδια στιγμή, αναφέρει η έρευνα, σύμφωνα με τις απαντήσεις, οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζουν πιέσεις για να συνδεθούν ψηφιακά με τους πελάτες τους και να αξιοποιήσουν πλήρως τα μεγάλα δεδομένα, να συνεργαστούν με εταιρείες τεχνολογίας ή να τις αντιμετωπίσουν με δικά τους μέσα.

Μοναδικές πιέσεις

Εκτός από τη διαχείριση των σημερινών απειλών και των μελλοντικών αναταράξεων, η έρευνα αποκάλυψε ότι υπάρχουν πιέσεις που οι διευθύνοντες σύμβουλοι της υγειονομικής περίθαλψης αισθάνονται πιο έντονα από ό, τι οι συνομήλικοί τους από άλλες βιομηχανίες. Για παράδειγμα, η πλειονότητα των CEO της υγειονομικής περίθαλψης συμφωνούν ότι αντιμετωπίζουν αυξημένη πίεση για την εμφάνιση επιχειρηματικών αποτελεσμάτων με βραχύτερο χρονοδιάγραμμα, υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Και το 56% λέει επίσης ότι αισθάνεται πίεση από τους εργαζόμενους και τους πελάτες για να πάρει πολιτικές ή κοινωνικές θέσεις, πολύ υψηλότερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 38%.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οδηγός για τις αλλεργίες και την κλιματική αλλαγή
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!