Σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από το 50% των αφίξεων είναι γυναίκες και παιδιά, σχεδόν 7 στα 10 παιδιά είναι κάτω των 12 ετών και το 77% των αφίξεων προέρχονται από παραδοσιακές χώρες προέλευσης προσφύγων, όπως Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έλαβαν ιατρικές υπηρεσίες το πρώτο εξάμηνο ήταν 8.031, ο συνολικός αριθμός ιατρικών επισκέψεων 11.815 και ο συνολικός αριθμός ενεργειών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 11.366. Τα συνήθη προβλήματα υγείας ήταν κατά 33% λοιμώξεις του αναπνευστικού, κατά 15% γυναικολογικά προβλήματα, κατά 8% ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος, 7% μυοσκελετικές παθήσεις, 6,5% προβλήματα ψυχικής υγείας, 6% δερματολογικά προβλήματα.

Επί του παρόντος, 17.924 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στα νησιά του Αιγαίου - κυρίως σε 5 νησιά (Λέσβος, Χίος, Κως, Σάμος και Λέρος). Η Λέσβος συνεχίζει να επωμίζεται τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων, έχοντας λάβει το 53% περίπου των συνολικών αφίξεων μέσω θαλάσσης το 2018. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικός και εξακολουθεί να ασκεί πίεση στο ήδη επιβαρυμένο ελληνικό σύστημα υποδοχής και ασύλου, αναφέρει η έκθεση των ΓτΚ. Υπερπληθυσμός, ελλιπείς και ανεπαρκείς συνθήκες διαβίωσης, έλλειψη προστασίας και ασφάλειας είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στα νησιά.

Την ίδια στιγμή, λόγω του αυξημένου αριθμού των αφίξεων και των κενών στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στα νησιά, υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στη διαδικασία διαπίστωσης ευαλωτότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, συχνά τα αιτήματα ασύλου των ενδιαφερομένων να εξετάζονται χωρίς να αξιολογείται κατάλληλα και να εντοπίζεται η ευλωτότητά τους

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα