Σε αναμονή της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών για το πόσο τελικά θα είναι το τέλος (ανταποδοτικό) που θα καταβάλλουν οι φαρμακοβιομηχανίες για την αξιολόγηση των νέων τους σκευασμάτων βρίσκεται η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων (ΗΤΑ). Με το παλιό καθεστώς ήταν 2.000 ευρώ ανά νέο κωδικό, και η πληροφόρησή μας είναι ότι θα είναι σίγουρα αυξημένο.

Στο μεταξύ, αύριο-μεθαύριο αναρτάται το site της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων (ΗΤΑ), το οποίο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα είναι HTA gov.gr και σε αυτό θα μπορούν να καταθέτουν οι φαρμακοβιομηχανίες τα δικαιολογητικά τους για την αξιολόγηση των φαρμάκων τους.

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων προετοιμάζεται για το διοικητικό συμβούλιο της Πέμπτης στο οποίο μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι ο προσδιορισμός των σκευασμάτων (cluster) που θα ξεκινήσει η επαναξιολόγηση και αυτό το έργο θα είναι σε συννενόηση με τον ΕΟΠΥΥ.

Μπορεί να είναι όπως λέγεται οι στατίνες ή τα αντικαρκινικά. Το σίγουρο είναι ότι θα ελεχθούν όλα τα σκευάσματα που έχουν κατατεθεί την τελευταία τριετία, καθώς ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μία λίστα φαρμάκων που αξίζουν πραγματικά -με αποδείξεις- να περιλαμβάνονται στα αποζημιώμενα σκευάσματα. Επίσης στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και κάποια αιτήματα ασθενών που αποτελούν εξαιρέσεις. Σε εβδομαδιαία βάση η Επιτροπή δέχεται 40-50 τέτοια αιτήματα. Σχετικά δε με το αίτημα συλλόγων ασθενών να συμμετάσχουν στην Επιτροπή, η πληροφόρησή μας είναι ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο συμμετοχής, καθώς κάτι ανάλογο δεν προβλέπεται σε καμία νομοθεσία του εξωτερικού.

Στις άμεσες προτεραιότητες της ΗΤΑ είναι να ολοκληρωθεί άμεσα και η γραμματειακή της υποστήριξη, καθώς ο φόρτος εργασίας αυξάνεται πια ραγδαία. Σήμερα υπάρχουν 3 Γραμματείς και χρειάζονται άλλα 7 στελέχη στο συγκεκριμένο πόστο, εξ ου και η προκήρυξη που έχει γίνει από το Υπουργείο Υγείας και η οποία ολοκληρώνεται στις 30/7/2018.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο